Sałatki wielkanocne – przepisy na sprawdzone sałatki na Wielkanoc
Sałatki wielkanocne goszczą na świątecznym stole w każdym domu. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na tradycyjne i mniej znane sałatki wielkanocne.
Sałatka jarzynowa – przepis
Składniki:
- 5 jajek
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 4 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- biała część pora
- 1 jabłko
- 1 puszka lub słoiczek zielonego groszku
- 2 łyżeczki musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Przestudź, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do sporej miski. Nieobraną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki ugotuj do miękkości, a gdy ostygną, cienko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do miski. Obrane jabłko, ogórki kiszone i białą część pora pokrój w kostkę, dodaj do miski. Groszek odlej z zalewy i przepłukaj pod zimną wodą, dodaj do miski. Dodaj musztardę, majonez, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj całość.
>>Przygotuj domowy majonez – sprawdź przepis<<
Sałatka z brokułami i jajkiem – przepis
Składniki:
- 1 brokuł
- 4 jajka
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuł ugotuj na parze, podziel na małe różyczki i rozłóż na półmisku. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki. Rozłóż na półmisku z brokułem. Pomidorki przekrój na pół, dołóż do brokuła i jajek. W małej miseczce rozmieszaj majonez, aż stanie się gładkim sosem. Dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Polej sałatkę sosem.
Sałatka ze szparagami, jajkiem i pesto z jarmużu – przepis
Składniki:
- 500 g szparagów
- 4 jajka
- 12 pomidorków koktajlowych
- 100 g jarmużu
- 100 ml oleju roślinnego lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pestek dyni
Kup warzywa od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Odłam szparagom zdrewniałą część i – jeśli jest potrzeba – obierz je cienko obieraczką. Zblanszuj. Pokrój na mniejsze części i rozłóż na półmisku. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i rozłóż między szparagami. Pomidorki przekrój na pół, ułóż na półmisku. Jarmuż, uprażone na suchej patelni pestki dyni, olej lub oliwę, czosnek, sól i pieprz włóż do malaksera lub blendera i miksuj, aż składniki połączą się w pesto. Polej pesto sałatkę.
Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem – przepis
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- ½ kapusty pekińskiej
- 200 g sera solankowego lub wędzonego
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka, ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Kapustę pokrój w kostkę, przełóż do miski. Ostudzone mięso pokrój w kostkę, dodaj do kapusty. Ser pokrój w kostkę, dodaj do miski. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Dodaj do sałatki. Dodaj majonez i pieprz. Wymieszaj całość.
Sałatka z burakiem i jajkiem – przepis
Składniki:
- 2 buraki
- 4 jajka
- 100 g rukoli
- garść orzechów włoskich
- szczypiorek
- 4 ogórki konserwowe
- ½ jabłka
- 100 g twarogu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na talerzu rozłóż rukolę. Buraki ze skórką piecz przez 20-30 min w 200oC. Gdy ostygną, obierz ze skóry i pokrój w półtalarki. Ułóż na rukoli. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki. Rozłóż na burakach. Ogórki konserwowe i obrane jabłko pokrój w kostkę, dodaj do sałatki. Twaróg pokrusz w dłoniach, wprost na sałatkę. Posiekaj drobno szczypiorek i posyp nim sałatkę. Orzechy włoskie połam na mniejsze kawałki, upraż na suchej patelni i dodaj do sałatki. Ocet, miód, pieprz i sól wymieszaj w osobnym naczyniu. Polej sosem gotową sałatkę.
Jesteśmy przekonani, że zaproponowane przez nas sałatki wielkanocne przypadną do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Smacznego!