Lunchbox przepisy – szybkie, zdrowe i pyszne
Koniec wakacji zbliża się wielkimi krokami i hasło “lunchbox przepisy” coraz częściej wyszukiwane jest w sieci. Jeśli i Ty szukasz inspiracji na proste, zdrowe i pyszne posiłki do pracy, do szkoły lub na uczelnię, świetnie trafiłeś. Poznaj nasze sprawdzone propozycje. Przygotowanie drugiego śniadania według naszych receptur zajmie Ci maksymalnie 30 minut.
Lunchbox przepisy – wersja wytrawna
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Składniki:
- 2-4 naleśniki z tego przepisu (w zależności od tego, ile zjesz)
- 4-8 garści świeżego szpinaku (ewentualnie może być mrożony)
- 100-200 g twarogu lub sera feta
- 2-4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oleju, oliwy lub masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, oliwę lub masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę podsmaż (uważaj, żeby się nie spalił). Dorzuć szpinak. Posól i poczekaj, aż “zwiędnie” i zmniejszy swoją powierzchnię na patelni, a woda wyparuje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naleśniki posmaruj twarogiem lub fetą (możesz też pokroić ser na cienkie plastry albo w kostkę i ułożyć go na naleśniku). Dodaj podsmażony szpinak. Każdy naleśnik zwiń w rulon lub poskładaj w kopertę albo w trójkąt.
Kasza z warzywami i nasionami
Składniki:
- 50-100 g ulubionej kaszy (w zależności od tego, ile zjesz)
- dowolne warzywa (np.: 1 papryka, ½ cebuli, 1 marchewka, 1-2 gałązki selera naciowego, ½ brokułu, natka pietruszki)
- ulubione przyprawy lub zioła
- garść ulubionych nasion (np. słonecznika lub pestek dynii)
- olej lub oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę. Warzywa pokrój dowolnie, przypraw wedle uznania i podsmaż na oleju lub oliwie albo ugotuj na parze. Wymieszaj kaszę z warzywami. Dodaj nasiona. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj trochę “zieleniny”, np. natki pietruszki lub kolendry.
Makaron z pieczonym mięsem lub rybą
Składniki:
- kawałek ulubionego mięsa lub ryby bez ości
- 50-100 g ulubionego makaronu
- 1 pomidor
- ½ papryki
- ½ czerwonej cebuli
- olej
- ulubione przyprawy lub suszone zioła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Z oleju, soku z cytryny oraz przypraw lub suszonych ziół przygotuj marynatę. Mięso lub rybę oczyść, umyj i osusz. Zamarynuj (jeśli masz czas, możesz włożyć zamarynowane do lodówki na ok. 30 min – jeżeli nie masz czasu, nic nie szkodzi). Piecz w 200°C przez ok. 20-30 min. W tym czasie pokrój pomidora, paprykę i cebulę. Makaron ugotuj. Upieczone mięso lub rybę pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z makaronem i warzywami, dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz jeszcze na koniec delikatnie polać całość olejem.
Lunchbox przepisy – wersja na słodko
Naleśniki z domowym kremem czekoladowym i owocami
Składniki:
- 2-4 naleśniki z tego przepisu (w zależności od tego, ile zjesz)
- domowy krem czekoladowy z tego przepisu
- dowolne owoce (do tego zestawienia polecamy szczególnie banany, truskawki, śliwki, pomarańcze, porzeczki, borówki, maliny, wiśnie, czereśnie)
Przygotowanie:
Naleśniki posmaruj domowym kremem czekoladowym. Dodaj pokrojone owoce i zwiń w rulony lub złóż w kopertę albo w trójkąt.
Nocna owsianka z owocami
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (może być również roślinne)
- sezonowe owoce
- bakalie
- orzechy
Przygotowanie:
Płatki zalej mlekiem. Dodaj pokrojone na mniejsze części sezonowe owoce, bakalie oraz orzechy. Wymieszaj, zamknij w pojemniku i włóż na całą noc do lodówki. Rano Twoja owsianka będzie gotowa.
Proste placuszki bananowe
Składniki:
Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę oraz cynamon. Wymieszaj na jednolitą, ale grudkowatą masę. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Smaż placuszki z obu stron na złoto.
Pamiętaj, by szczelnie zapakować swój lunchbox. Przepisy, które dziś Ci zaprezentowaliśmy świetnie sprawdzą się zarówno w momencie, gdy będziesz miał okazję podgrzać swoje danie, jak również wtedy, gdy będziesz chciał lub musiał zjeść je na zimno.
Eleganckie i szczelne lunchboxy prezentowane w tym artykule znajdziesz w sklepie Bentomania.pl. Odpowiednio dobrane, wielorazowe pudełko na lunch bez problemu stanie się również Twoją miską lub talerzem. Dzięki temu bez obaw, że coś przecieknie, zabierzesz je ze sobą, a w domu umyjesz, osuszysz i zapakujesz posiłek na kolejny dzień.
Ten wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Bentomania.pl.