Zupa krem z cukinii z czosnkowymi grzankami
W sierpniu trwa sezon na cukinię. Sierpień to w ogóle najbardziej bogaty w warzywa miesiąc w roku. Cieszymy się więc i korzystamy z urodzaju. A żeby nie tracić pięknego i słonecznego popołudnia na stanie w kuchni, polecamy zupy kremy z warzyw.
Dzisiaj proponujemy Wam przepis na zupę krem z pieczonej cukinii z dodatkiem grzanek czosnkowych. Atutem są z całą pewnością walory smakowe a także łatwość i szybkość przygotowania pożywnego i smacznego posiłku.
<< Cukinia – zdrowa i doskonała na odchudzanie >>
Do przygotowania 2 porcji zupy potrzebujemy:
- 800 g cukinii
- 3/4 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodygę selera
- sól, pieprz do smaku
- 500 ml gorącej wody
- oliwę z oliwek (1 łyżka do grzanek + 3 łyżki do upieczenia warzyw)
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Na blasze piekarnika umieszczamy: przekrojone na pół i wydrążone cukinie, cebulę, seler i czosnek.
Skrapiamy oliwą. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w 150 stopniach.
Upieczone warzywa miksujemy z dodatkiem wody (w garnku lub blenderze) do otrzymania gładkiej konsystencji.
Wybierz ekologiczne warzywa od Rolników
Pora na grzanki
Powierzchnię rozgrzanej patelni pokrywamy łyżką oliwy i smażymy kromkę chleba z obu stron aż będzie rumiana i chrupiąca. Orientacyjnie czas ten wynosi po 3 minuty na jedną stronę chleba (wiele zależy od jego grubości i jego świeżości). Gdy grzanka będzie gotowa, nacieramy ją przekrojonym ząbkiem czosnku z obu stron i kroimy na 4 kawałki (na pół i jeszcze raz na pół).
Do bulionówek nalewamy gorącej zupy i podajemy z ciepłymi czosnkowymi grzankami, które możemy maczać w zupie lub pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do niej.
<< A na kolację cukinia faszerowana soczewicą >>
Smacznego!
*Przepis na zupę krem z pieczonej cukinii z czosnkowymi grzankami został przygotowany specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl przez blog SzybkoTanioSmacznie.
[…] Sprawdź jak zrobić zupę krem z pieczonej cukinii z czosnkowymi grzankami! […]