Zakwas z buraków przepis Jolanty Kleser | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Świąteczne przygotowania rozpocznij od przyrządzenia domowego zakwasu z buraków. Poznaj niezawodny przepis Jolanty Kleser z Pracowni SMAKU – uczestniczki II edycji programu Masterchef – i ciesz się pysznym barszczem wigilijnym!
Zakwas z buraków przepis Jolanty Kleser
Składniki na 5 l zakwasu:
- 3 kg buraków czerwonych
- 5 l wody
- 3 łyżki soli
- 20 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 1 główka czosnku
- opcjonalnie: 10 ziarenek czarnego pieprzu, korzeń chrzanu, kromka chleba lub 3 łyżki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków
Przygotowanie:
Buraki wyszoruj i pokrój w plastry. Do słoika 5 l włóż pocięte buraki. Dodaj sól i przyprawy. Zalej wodą. Dociśnij buraki do dna słoika, aby nie wystawały z wody. Na wierzch wody dodaj opcjonalnie kromkę chleba albo dodajemy kwas z ogórków lub kapusty. Przykryj od góry gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3-10 dni.
Proporcja mieszania z barszczem: na 3 litry barszczu 1 litr zakwasu.
Mamy nadzieję, że barszcz wigilijny na zakwasie z buraków według Jolanty Kleser będzie smakował Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy rodzinnych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia!
_________________
Dowiedz się więcej o Akademii Sezonowej organizowanej w Pracowni SMAKU Jolanty Kleser – uczestniczki II edycji programu Masterchef
Kulinarne ABC
Codziennie gotowanie wydaje Ci się trudne, czasochłonne i przytłaczające?
Nie, jeśli poznacie podstawowe zasady komponowania składników i przygotowywania posiłku.
Kluczem do sukcesu jest idealnie zaopatrzona spiżarnia, korzystanie z produktów sezonowych i umiejętność komponowania tego wszystkiego w szybkie codziennie posiłki – a tego wszystko nauczysz się właśnie podczas Akademii Sezonowej.
Po całym cyklu:
- poznasz i pokochasz kalendarz sezonowości;
- dowiesz się, jak wybierać świeże produkty i jak się z nimi obchodzić;
- skompletujesz spiżarnię idealną;
- zbilansujesz składniki odżywcze;
- nauczysz się łączyć smaki i komponować dania;
- zaoszczędzisz czas i pieniądze.
Bohaterowie miesiąca
Każde spotkanie skupia się na innych warzywach i owocach, królujących w danym miesiącu. W Akademii Sezonowej bardzo mocno stawia się na lokalne warzywa i owoce, wspierając lokalnych rolników.
Podczas spotkań Akademii Sezonowej dowiesz się, jak je wybierać, jak z nimi postępować, z czym najlepiej się łączą i jak szybko wyczarować z nich podstawowe posiłki, dania do pracy i szkoły, szybkie przekąski i zdrowe desery.
Baza wiedzy, którą otrzymasz w Akademii Sezonowej, otworzy przed Tobą zupełnie nowe możliwości i sprawi, że codziennie przygotowywanie posiłków nie będzie przykrym obowiązkiem, a inspirującym wyzwaniem.
Więcej informacji na temat Akademii Sezonowej znajdziesz pod adresem www.pracowniasmaku.com.pl.
[…] warto też dodać zakwas według przepisu Jolanty Kleser […]