Wigilijny barszcz z uszkami przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Bez czerwonego barszczu z uszkami nie wyobrażamy sobie Wigilii. Tajemnicą naszego przepisu są dobrej jakości buraki, duża ilość suszonego majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnku i pieprzu. Dzięki temu nasz wigilijny barszcz jest charakterny i doskonale komponuje się z uszkami obficie wypełnionymi kapustą i grzybami.
Wigilijny barszcz z uszkami przepis
Składniki:
Na barszcz wigilijny
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 ½ kg buraków
- 2 duże cebule
- 1 korzeń selera
- 1 por
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- suszony majeranek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- warto też dodać zakwas według przepisu Jolanty Kleser
Na uszka wigilijne z kapustą i grzybami
- 500 g mąki (najlepiej pszennej)
- 125 ml gorącej wody
- 1 ½ kg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 1 szklanka suszonych grzybów
- ¼ kostki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion warzywny. Dodaj 2 obrane, opalone cebule (w całości) oraz obrane, pokrojone na ćwiartki buraki i seler, i przekrojony na kilka części por. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa zmiękną, a buraki puszczą kolor. po tym czasie odlej barsz na sicie do innego garnka, by został sam buraczkowy wywar. Jeśli używasz zakwasu, dolej go. Ponownie wstaw na kuchenkę zagotuj i zmniejsz ogień na minimalny. Dodaj ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, sporo majeranku i pieprzu, a także cukier lub ksylitol.
Grzyby zalej wrzątkiem dzień wcześniej. Kapustę przepłukaj raz pod zimną, bieżącą wodą. Odsącz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Grzyby włóż do rondla z zimną wodą i 1 łyżką soli, ugotuj do miękkości. Odcedź grzyby i kapustę. Drobno posiekaj. Na maśle zeszklij pokrojone w drobną kostkę cebule ze szczyptą soli. Dodaje je – wraz z tłuszczem – do pokrojonej kapusty i grzybów. Wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mąkę przesiej na stolnicę (na jedną kupkę). Zrób na środku wgłębienie i wlej w nią troszkę gorącej wodę, wymieszaj. Energicznie zagniataj ciasto, cały czas, powoli dolewając wodę. Ostatecznie ciasto ma się nie kleić do rąk i nie być zbyt twarde. Odkrój kawałek ciasta. Resztę schowaj pod miskę, żeby nie wyschło. Rozwałkuj odkrojony kawałek na cienki placek i wycinaj małą literatką lub większym kieliszkiem kółka. Na środek każdego kółka nakładaj farsz, składaj ciasto na pół i sklejaj uszka na kształt pierścionka. Wrzucaj je na wrzącą wodę i wyciągaj, gdy tylko wypłyną na wierzch.
Mamy nadzieję, że wigilijny barszcz z uszkami przygotowany według naszego przepisu będą smakowały Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!