!-->

Wielkanocne mięsa pieczone – przepisy na mięsa z piekarnika

Przepisy kulinarne wielkanocne mięsa pieczone

Na wielkanocne mięsa pieczone wielu z nas czeka przez cały rok. Na świątecznym stole królują soczyste, dobrze doprawione mięsa, które wyśmienicie smakują z chrzanem, ćwikłą lub domową konfiturą z czerwonej cebuli. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na wielkanocne mięsa pieczone: kurczaka, szynkę, białą kiełbasę i roladę z boczku.

wielkanoc przepisy

Kurczak pieczony na soli – przepis

Składniki:

Kup drób z dobrego źródła

Przygotowanie:

Umytego, osuszonego kurczaka natrzyj papryką słodką i ostrą oraz pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp 1 kg soli. Piecz kurczaka do miękkości, ok. 1,5 h w temperaturze 180oC.
wielkanocne mięsa pieczone

Pieczona szynka wieprzowa – przepis

Składniki:

Kup wieprzowinę z dobrego źródła

Przygotowanie:

W misce połącz: olej, musztardę, miód, majeranek, sól, pieprz i 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. W szynce zrób małe nacięcia i w każde wciśnij obrany ząbek czosnku. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą. Zamknięte pokrywką lub folią spożywczą naczynie z szynką wstaw na całą noc do lodówki. Wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej. Piecz w 180oC przez 1,5-2 h, co jakiś czas polewając roladę sosem. Mniej więcej w połowie pieczenia obróć roladę na drugą stronę. Zanim zaczniesz kroić gotową roladę, odczekaj min. 15 min.

wielkanocne mięsa pieczone

Biała kiełbasa pieczona – przepis

Składniki:

Kup swojską kiełbasę

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w pióra. Jabłka obierz i pokrój w półtalarki. Musztardę, chrzan, miód, olej, sól i pieprz wymieszaj w misce na sos. Wrzuć do sosu pokrojoną cebulę i jabłka. Wymieszaj. Pół marynaty wylej na dno naczynia żaroodpornego. Kiełbasę ponacinaj i natrzyj majerankiem. Ułóż na marynacie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylej pozostałą marynatę. Główkę czosnku w łupinie przekrój wzdłuż, na pół. Włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz kiełbasę w 30 min w 200oC. Ostrożnie wyciągnij naczynie z piekarnika. Kiełbasę wyłóż na półmisek, a marynatę z cebulą i jabłkami pozostaw w naczyniu. Wyciśnij do niej upieczony czosnek. Wymieszaj, by wszystko się połączyło i polej powstałym sosem kiełbasę.

wielkanocne mięsa pieczone

Pieczona rolada z boczku – przepis

Składniki:

Kup wieprzowinę z dobrego źródła

Przygotowanie:

Boczek zwiń w roladę i zwiąż sznurkiem w kilku miejscach, by się nie rozwinął podczas pieczenia. W misce połącz: miód, olej, kwas chlebowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie papryki, majeranek, sól i pieprz. Roladę z boczku włóż do naczynia żaroodpornego i zalej powstałą marynatą. Naczynie zakryj folią spożywczą lub pokrywką i włóż do lodówki na całą noc. Wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej. Piecz w 180oC przez 1,5-2 h, co jakiś czas polewając roladę sosem. Mniej więcej w połowie pieczenia obróć roladę na drugą stronę. Zanim zaczniesz kroić gotową roladę, odczekaj min. 15 min.

wielkanocne mięsa pieczone

Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas wielkanocne mięsa pieczone przypadną do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *