Wegańskie grillowanie – przepisy: wegańska kaszanka z grilla, grillowane warzywa, sałatka z kuskusem oraz dipy i sosy do dań z grilla
Wegańskie grillowanie jest aromatyczne, pełne smaku i wartości odżywczych. Za pomocą roślinnych składników możesz przygotować niesamowite wegańskie dania z grilla (jak np. wegańska kaszanka z grilla), które zaskoczą Twoich bliskich i gości – również tych, którzy na co dzień jadają mięso. Wegańskie grillowanie nie obędzie się również bez sałatki i dipów. Na wszystkie te przysmaki znajdziesz przepisy poniżej.
Wegańska kaszanka z grilla – przepis
Składniki:
- 300 g czerwonej fasoli
- 300 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- ½ jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Ugotuj fasolę i odlej ją z wody. Zblenduj w malakserze lub za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Kaszę ugotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyciągnij ziele i liść. Obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłko wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na oleju. Dodaj sos sojowy, ocet jabłkowy, majeranek, gałkę, słodką paprykę, pieprz i sól. Dodaj ugotowaną kaszę i pastę z fasoli. Wymieszaj i chwilę podsmaż. Przygotuj kilka arkuszy folii aluminiowej. Nakładaj na nią powstałą masę i zwijaj folię, dowolnie ją formując na kształt podłużnego batona. Wegańska kaszanka z grilla powinna być grillowana przez ok. 10-15 min.
Grillowane warzywa – przepis
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 fenkuł (koper włoski)
- olej
- sól
- pieprz
- wędzona papryka (słodka lub ostra)
Kup warzywa od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Marchewkę i korzeń pietruszki obierz. Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój wzdłuż na paski grubości ok. 2 cm. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj olejem z obu stron i oprósz solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Grilluj bezpośrednio na ruszcie lub specjalnej tacce po kilka minut z każdej strony, by warzywa przyrumieniły się i zmiękły.
Dip z awokado – przepis
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka wegańskiego majonezu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 papryczka chilli lub ½ łyżeczki suszonego chilli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
>> Przepis na domowy wegański majonez znajdziesz TUTAJ <<
Przygotowanie:
Do malaksera lub wysokiego naczynia włóż miąższ awokado, majonez wegański, pokrojoną drobno natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę papryczkę chilli (lub suszone chilli), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Blenduj ręcznym blenderem lub malakserem do momentu uzyskania konsystencji dipu.
Wegański sos tysiąca wysp – przepis
Składniki:
- 5 łyżek ketchupu
- 5 łyżek wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 ogórek konserwowy
- ½ małej, białej cebuli
- sól
- pieprz
>> Przepis na wegański majonez znajdziesz TUTAJ <<
Przygotowanie:
Cebulę i ogórka zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Dodaj wegański majonez, ketchup, ocet, sól i pieprz. Wymieszaj.
Kup wegański majonez z prostym składem
Wegański sos czosnkowy – przepis
Składniki:
- 5 łyżek wegańskiego majonezu
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
>> Przepis na domowy wegański majonez znajdziesz TUTAJ <<
Przygotowanie:
Do wegańskiego majonezu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
Wegański sos musztardowy – przepis
Składniki:
- 5 łyżek wegańskiego majonezu
- 5 łyżek ostrej musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 1 łyżeczka przyprawy curry
>> Przepis na domowy wegański majonez znajdziesz TUTAJ <<
Przygotowanie:
Wegański majonez wymieszaj z musztardą i przyprawą curry.
Kup musztardę z prostym składem
Wegańskie masło czosnkowe – przepis
Składniki:
- 4 łyżki aquafaby, czyli wody po ugotowanej ciecierzycy
- ⅓ szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Kup najlepszej jakości ciecierzycę
Przygotowanie:
Olej kokosowy podgrzej, by się rozpuścił. Ściągnij z kuchenki, wlej do niego olej rzepakowy, wymieszaj i ostudź. Aquafabę zblenduj w wysokim naczyniu z octem i solą. Blendując na niskich obrotach, wlewaj powoli mieszankę olejów. Miksuj, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję majonezu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i wymieszaj. Przełóż powstałą masę do naczynia. Nie przykrywaj niczym. Chłódź przynajmniej 2-3 h w lodówce.
Sałatka z kuskusem, ogórkiem, pomidorem, suszoną żurawiną i pestkami dyni – przepis
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek
- 1 cebula czerwona
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka pestek dynii
Przygotowanie:
Na dno miski wlej olej, ocet, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ksylitol, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj ugotowany kuskus, pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojonego w kostkę ogórka (bez skórki) oraz cebulę. Wymieszaj. Dodaj suszoną żurawinę, natkę pietruszki i pestki dyni. Wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Jesteśmy przekonani, że wegańska kaszanka z grilla będzie smakowała również Twoim mięsożernym gościom, a w połączeniu z grillowanymi warzywami, lekką sałatką z kuskusem oraz ulubionym dipem roślinnym lub wegańskim masłem czosnkowym stworzy pełnowartościowy posiłek.