Wegański bezglutenowy mazurek z kajmakiem
Niebawem zawita Wielkanoc i zakończy się czas postu. Wreszcie będziemy mogli pofolgować swoim podniebieniom i żołądkom. Oprócz jajek w różnych wariantach, mięs i wędlin, zup oraz wielu innych przysmaków, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ciast, a już na pewno nie mazurka. Takiego jednak, jaki chcemy Wam dzisiaj zaproponować, prawdopodobnie nie mieliście okazji próbować. Wegański, bezglutenowy mazurek z kajmakiem będzie naszym tegorocznym hitem na święta!
Z jednej strony tradycja, z drugiej potrzeba poszukiwań, zadecydowały, że przygotowałam mazurka w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Wiem, że nie każdy może pozwolić sobie pozwolić na kosztowanie słodkości w ich pierwotnej postaci, dlatego postanowiłam wyjść poza konwencjonalny przepis i zrobiłam ciasto po swojemu.
Do przygotowania 3 mazurków potrzebujemy:
- 300 g mąki bezglutenowej
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (można zastąpić ekstraktem waniliowym)
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 puszkę mleka kokosowego
- 4 łyżki cukru
Sprawdź, co powinno zagościć na wielkanocnym stole!
Sposób przygotowania:
Z mąki, likieru i oleju kokosowego zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto zostawiamy na 10 minut, po czym wylepiamy nim formę do pieczenia, łącznie z bokami. Mazurka pieczemy przez 10 – 15 minut (w przypadku małej formy) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotujemy kajmak – wstrząśniętą puszkę mleka przelewamy do rondla. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 30 – 40 minut (aż całość stanie się gęsta). Ostudzony kajmak wykładamy na upieczony spód. Dekorujemy według uznania, np. plastrami kiwi i kawałkami daktyli.
Zamów pyszne domowe ciasta od Wytwórcy
*Przepis na wegański bezglutenowy mazurek z kajmakiem przygotowali autorzy bloga SzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.