!-->

Świąteczny trifle przepis Jolanty Kleser | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY

Przepisy kulinarne trifle przepis

Trifle to angielski deser, który przygotowuje się z ułożonych warstwowo, nasączonych alkoholem biszkoptów, kremu, sosu owocowego i bitej śmietany. Ma rewelacyjny smak!

Poznaj wyśmienity przepis Jolanty Kleser z Pracowni SMAKU – uczestniczki II edycji programu Masterchef – i ugość świątecznych gości wybornym deserem!

pyszne_ święta_banner

Świąteczny trifle przepis Jolanty Kleser

Składniki:

Na krem angielski:

Na owocowy kompot:

  • 500 g mrożonych śliwek
  • cynamon
  • 100 ml brandy
  • cukier (ilość według uznania)

Do skomponowania:

jak zrobić jajko w koszulce bez octu

Przygotowanie:

Mleko i śmietankę przelej do garnka, dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii i samą laskę. Zagotuj, wyłącz.

Na parze ubij żółtka z cukrem. Gdy będą już puszyste, cieniutkim strumieniem wlewaj ciepłe mleko. Przelej z powrotem do garnka i postaw na mały gaz. Mieszaj drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje i nie będzie się zlewał z łyżki. Przelej do szklanej misy. Przykryj folią tak, by dotykała kremu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Śliwki podlej wodą, dodaj cynamon i zagotuj. Posłodź do smaku, podlej brandy i redukuj do miękkości śliwek i konsystencji gęstego musu. Możesz lekko zblendować. Przestudź. 

Na spód ładnego, szklanego naczynia wyłóż warstwę biszkoptów, wylej na nią porcję śliwkowego musu. Zalej porcją kremu angielskiego. Ułóż kolejną porcję śliwek i kremu angielskiego. Górę udekoruj kleksikami bitej śmietany wyciskanej przez rękaw cukierniczy. Posyp pistacjami i wiórkami czekolady (możesz skrobać czekoladę nożem lub obieraczką do warzyw).

trifle przepis

Mamy nadzieję, że świąteczne trifle, według przepisu Jolanty Kleser, będzie smakował Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy rodzinnych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia!

_________________

Dowiedz się więcej o Akademii Sezonowej organizowanej w Pracowni SMAKU Jolanty Kleser – uczestniczki II edycji programu Masterchef

Kulinarne ABC

Codziennie gotowanie wydaje Ci się trudne, czasochłonne i przytłaczające?

Nie, jeśli poznacie podstawowe zasady komponowania składników i przygotowywania posiłku.

Kluczem do sukcesu jest idealnie zaopatrzona spiżarnia, korzystanie z produktów sezonowych i umiejętność komponowania tego wszystkiego w szybkie codziennie posiłki – a tego wszystko nauczysz się właśnie podczas Akademii Sezonowej.

Po całym cyklu:

  • poznasz i pokochasz kalendarz sezonowości;
  • dowiesz się, jak wybierać świeże produkty i jak się z nimi obchodzić;
  • skompletujesz spiżarnię idealną;
  • zbilansujesz składniki odżywcze;
  • nauczysz się łączyć smaki i komponować dania;
  • zaoszczędzisz czas i pieniądze.

Bohaterowie miesiąca

Każde spotkanie skupia się na innych warzywach i owocach, królujących w danym miesiącu. W Akademii Sezonowej  bardzo mocno stawia się na lokalne warzywa i owoce, wspierając lokalnych rolników.

Podczas spotkań Akademii Sezonowej dowiesz się, jak je wybierać, jak z nimi postępować, z czym najlepiej się łączą i jak szybko wyczarować z nich podstawowe posiłki, dania do pracy i szkoły, szybkie przekąski i zdrowe desery.

Baza wiedzy, którą otrzymasz w Akademii Sezonowej, otworzy przed Tobą zupełnie nowe możliwości i sprawi, że codziennie przygotowywanie posiłków nie będzie przykrym obowiązkiem, a inspirującym wyzwaniem.

Więcej informacji na temat Akademii Sezonowej znajdziesz pod adresem www.pracowniasmaku.com.pl

zakwas z buraków przepis

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “trifle przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *