Świąteczny trifle przepis Jolanty Kleser | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Trifle to angielski deser, który przygotowuje się z ułożonych warstwowo, nasączonych alkoholem biszkoptów, kremu, sosu owocowego i bitej śmietany. Ma rewelacyjny smak!
Poznaj wyśmienity przepis Jolanty Kleser z Pracowni SMAKU – uczestniczki II edycji programu Masterchef – i ugość świątecznych gości wybornym deserem!
Świąteczny trifle przepis Jolanty Kleser
Składniki:
Na krem angielski:
Na owocowy kompot:
Do skomponowania:
- podłużne biszkopty
- bita śmietana
- uprażone, posiekane pistacje
- wiórki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mleko i śmietankę przelej do garnka, dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii i samą laskę. Zagotuj, wyłącz.
Na parze ubij żółtka z cukrem. Gdy będą już puszyste, cieniutkim strumieniem wlewaj ciepłe mleko. Przelej z powrotem do garnka i postaw na mały gaz. Mieszaj drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje i nie będzie się zlewał z łyżki. Przelej do szklanej misy. Przykryj folią tak, by dotykała kremu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Śliwki podlej wodą, dodaj cynamon i zagotuj. Posłodź do smaku, podlej brandy i redukuj do miękkości śliwek i konsystencji gęstego musu. Możesz lekko zblendować. Przestudź.
Na spód ładnego, szklanego naczynia wyłóż warstwę biszkoptów, wylej na nią porcję śliwkowego musu. Zalej porcją kremu angielskiego. Ułóż kolejną porcję śliwek i kremu angielskiego. Górę udekoruj kleksikami bitej śmietany wyciskanej przez rękaw cukierniczy. Posyp pistacjami i wiórkami czekolady (możesz skrobać czekoladę nożem lub obieraczką do warzyw).
Mamy nadzieję, że świąteczne trifle, według przepisu Jolanty Kleser, będzie smakował Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy rodzinnych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia!
_________________
Dowiedz się więcej o Akademii Sezonowej organizowanej w Pracowni SMAKU Jolanty Kleser – uczestniczki II edycji programu Masterchef
Kulinarne ABC
Codziennie gotowanie wydaje Ci się trudne, czasochłonne i przytłaczające?
Nie, jeśli poznacie podstawowe zasady komponowania składników i przygotowywania posiłku.
Kluczem do sukcesu jest idealnie zaopatrzona spiżarnia, korzystanie z produktów sezonowych i umiejętność komponowania tego wszystkiego w szybkie codziennie posiłki – a tego wszystko nauczysz się właśnie podczas Akademii Sezonowej.
Po całym cyklu:
- poznasz i pokochasz kalendarz sezonowości;
- dowiesz się, jak wybierać świeże produkty i jak się z nimi obchodzić;
- skompletujesz spiżarnię idealną;
- zbilansujesz składniki odżywcze;
- nauczysz się łączyć smaki i komponować dania;
- zaoszczędzisz czas i pieniądze.
Bohaterowie miesiąca
Każde spotkanie skupia się na innych warzywach i owocach, królujących w danym miesiącu. W Akademii Sezonowej bardzo mocno stawia się na lokalne warzywa i owoce, wspierając lokalnych rolników.
Podczas spotkań Akademii Sezonowej dowiesz się, jak je wybierać, jak z nimi postępować, z czym najlepiej się łączą i jak szybko wyczarować z nich podstawowe posiłki, dania do pracy i szkoły, szybkie przekąski i zdrowe desery.
Baza wiedzy, którą otrzymasz w Akademii Sezonowej, otworzy przed Tobą zupełnie nowe możliwości i sprawi, że codziennie przygotowywanie posiłków nie będzie przykrym obowiązkiem, a inspirującym wyzwaniem.
Więcej informacji na temat Akademii Sezonowej znajdziesz pod adresem www.pracowniasmaku.com.pl.