!-->

Racuszki jabłkowe z kaszy jaglanej z kremem daktylowym

Przepisy kulinarne

Racuszki jabłkowe z kremem daktylowym to doskonały pomysł na śniadanie lub na podwieczorek. Choć racuchy należą do tradycyjnych potraw w kuchni polskiej, to autorka bloga Zielenina pokaże Wam, w jaki sposób uczynić je daniem wegańskim i bezglutenowym.

Okazuje się to prostsze niż może się wydawać.  Racuszki jabłkowe można zrobić na bazie zdrowej kaszy jaglanej lub gryczanej. W dodatku to doskonały pomysł na przemycenie jej do menu w smacznej formie 😉

Jak zrobić takie pyszne i zdrowe placuszki?

Racuszki – składniki na 4 porcje:

Przeczytaj: Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze

Krem daktylowy – składniki:

Zobacz: Jabłka – źródło zdrowia i witamin. Właściwości odżywcze i zdrowotne

Jak zrobić racuszki:

Kaszę płuczemy, gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości, jeżeli trzeba odcedzamy. Gdy przestygnie, miksujemy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, pokrojonym jabłkiem i ksylitolem, najwygodniej w blenderze kielichowym. Ciasto ma być gładkie i gęste. Smażymy porcjami na patelni posmarowanej olejem, średnio rozgrzanej. Podajemy przełożone kremem.
Do zalania daktyli używamy 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy je na kwadrans. Następnie odlewamy wodę, miksujemy z pokrojonymi jabłkami na krem.

Może zainteresuje Cię również: Czas na jabłka i gruszki – odmiany i przepisy

3e911c0a5db3796d18265ef08766d46ePrzepis na racuszki jabłkowe z kremem daktylowe pochodzi pochodzi z bloga Zielenina – Magdaleny Cielengi-Wiaterek, autorki znakomitej książki z wegetariańskimi przepisami na każdą porę roku  Zielenina na talerzu.
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *