!-->

Czas na jabłka i gruszki – odmiany i przepisy

Zdrowe żywienie

Nadszedł czas owocowej posuchy w Polsce. Coraz częściej więc sięgamy po owoce egzotyczne. Jednak nie powinniśmy zapominać o naszych najwspanialszych jabłkach i gruszkach.

Odmian jabłek i gruszek jest naprawdę dużo więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Jabłka – odmiany:

  • Szara Reneta – bardzo stara odmiana, o nie najpiękniejszych owocach i kwaskowatym, średnio słodkim smaku,
  • Jonagored – duże owoce, o soczystym i kruchym miąższu oraz słodko-kwaskowatym smaku,
  • Szampion – soczysty miąższ, o słodkim, delikatnie kwaskowatym smaku,
  • Golden Delicious – złociście żółte owoce, z soczystym miąższem, o słodkim smaku,
  • Ligol – duże lub bardzo duże owoce, z kremowym, aromatycznym i soczystym miąższu, o słodko- kwaskowatym smaku;

Przeczytaj: Jabłka – źródło zdrowia i witamin. Właściwości odżywcze i zdrowotne

jablka

Gruszki – odmiany:

  • Konferencja – zielone, silnie ordzewiałe, smaczne, słodkie i bardzo soczyste,
  • Patten – żółtozielone, o bardzo dużych owocach, średnio słodkie, mało soczyste,
  • Lukasówka – żółtozielone, słodkie, średnio soczyste, z ziarnistym miąższem,
  • Bonkreta Williamsa – zielonożółte, czasem z lekkim rumieńcem, z delikatnym miąższem, o słodkim smaku;

Zobacz: Gruszki – jesienne owoce nie tylko na deser

gruszki

Co dobrego kryje się w jabłkach i gruszkach?

Jabłka i gruszki są niezwykle bogate w wiele składników odżywczych.

W jabłkach ukryte są witaminy A, C i z grupy B oraz składniki mineralne- potas, fosfor i magnez. Zaś z gruszkami zjemy witaminę C i betakaroten.

Zarówno jabłka jak i gruszki mają stosunkowo niską zawartość kalorii (52-57 kcal/ 100 g).

Zobacz też: Jakie soki pić na odchudzanie – 5 przepisów z jesiennych warzyw i owoców

W ściankach komórek jabłek i gruszek znajduje się pektyna. Obniża ona poziom cholesterolu i wiąże substancje toksyczne. Zawarty w jabłkach i gruszkach błonnik roślinny reguluje trawienie. Większość składników odżywczych znajduje się pod i w skórce, dlatego jabłka i gruszki jeść należy umyte, ale nieobrane.

Śniadaniowa propozycja – jaglanka z jabłkiem i gruszką

Dobrze płuczemy kaszę jaglaną. Po czym gotujemy ją do miękkości w soku i w wodzie.

Umytą gruszkę i jabłko ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę.

Pod koniec gotowania kaszy dodajemy do niej masło i przygotowane jabłko i gruszkę oraz pokrojone, suszone owoce, dusimy kilka minut. Doprawiamy korzennymi przyprawami.

Gotową jaglankę podajemy z pokrojoną w kostkę śliwką i posiekanymi orzechami.

Wypróbuj przepis na: Racuszki jabłkowe z kremem daktylowym

I pamiętajcie – An apple a day keeps the doctor away!

………………….

Podczas robienia zakupów na portalu Lokalny Rolnik, każdy może wesprzeć działania statutowe Fundacji Szkoła na Widelcu poprzez dołożenie symbolicznie 1, 3 lub 5 zł do rachunku. Zebrane środki pomogą Fundacji szerzyć edukację kulinarną wśród dzieci i młodzieży. Jeżeli tak jak my, wierzycie, że zdrowe jedzenie ma znaczenie, przyłączcie się do naszej inicjatywy i wspólnie zatroszczmy się o zdrowie i przyszłość naszych dzieci. Każdy z nas może zaangażować się w działania Fundacji i przyczynić się do poprawy jakości żywienia naszych dzieciaków.

 

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *