Przepisy na Wielkanoc – tradycyjne potrawy wielkanocne
Przepisy na Wielkanoc sprawdzone przez lata w naszych domach pozwalają nam co roku cieszyć się pysznymi, tradycyjnymi potrawami, gdy zasiadamy do świątecznego stołu. A ponieważ wielkanocne dania przygotowujemy z najlepszej jakości składników od rolników i drobnych wytwórców, smaki za każdym razem przywodzą wspomnienia z dzieciństwa. W tym roku postanowiliśmy zaprezentować Ci nasze przepisy na Wielkanoc, by zainspirować Cię do samodzielnego przygotowania tradycyjnych potraw.
Żurek na zakwasie – przepis
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno–mięsnego
- 8 jajek
- 6 białych kiełbas
- 1 duża cebula
- zakwas na żurek
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych grzybów
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Kup gotowy zakwas z prostym składem
Przygotowanie:
Przygotuj duży garnek z grubym dnem. Na maśle podsmaż w nim do zarumienienia pokrojoną w plastry białą kiełbasę wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dolej do garnka bulion. Dodaj pokruszone (lub starte na miał w malakserze) suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżkę chrzanu. Zagotuj. Zmniejsz moc kuchenki i wlej zakwas. Gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Dodaj pozostałą łyżkę chrzanu, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Na patelni podsmaż bez tłuszczu do zarumienienia pokrojony w drobną kostkę boczek. Ugotuj jajka na twardo. Na dnie talerzy ułóż ćwiartki jajek, nalej żur, a na wierzch włóż podsmażony boczek.
Biała kiełbasa pieczona – przepis
Składniki:
- 8 białych kiełbas surowych
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- majeranek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w pióra. Jabłka obierz i pokrój w półtalarki. Musztardę, chrzan, miód, olej, sól i pieprz wymieszaj w misce na sos. Wrzuć do sosu pokrojoną cebulę i jabłka. Wymieszaj. Pół marynaty wylej na dno naczynia żaroodpornego. Kiełbasę ponacinaj i natrzyj majerankiem. Ułóż na marynacie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylej pozostałą marynatę. Główkę czosnku w łupinie przekrój wzdłuż, na pół. Włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz kiełbasę w 30 min w 200oC. Ostrożnie wyciągnij naczynie z piekarnika. Kiełbasę wyłóż na półmisek, a marynatę z cebulą i jabłkami pozostaw w naczyniu. Wyciśnij do niej upieczony czosnek. Wymieszaj, by wszystko się połączyło i polej powstałym sosem kiełbasę.
Faszerowane jajka – przepis
Składniki:
- 8 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 3 ogórki kiszone
- ½ cebuli
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój każde wzdłuż, na pół i delikatnie wyciągnij żółtka. Przełóż żółtka do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj drobno posiekany koper, cebulę i ogórki. Dodaj majonez, jogurt i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki do połączenia. Przełóż powstałą masę do rękawa cukierniczego (jeśli takiego nie posiadasz, użyj woreczka foliowego i odetnij w nim jeden róg). Napełniaj białka masą. Udekoruj koperkiem.
Pieczona szynka – przepis
Składniki:
- 2 – 2 ½ kg szynki wieprzowej
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki majeranku
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce połącz: olej, musztardę, miód, majeranek, sól, pieprz i 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. W szynce zrób małe nacięcia i w każde wciśnij obrany ząbek czosnku. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą. Zamknięte pokrywką lub folią spożywczą naczynie z szynką wstaw na całą noc do lodówki. Wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej. Piecz w 180oC przez 1,5-2 h, co jakiś czas polewając roladę sosem. Mniej więcej w połowie pieczenia obróć roladę na drugą stronę. Zanim zaczniesz kroić gotową roladę, odczekaj min. 15 min.
Pieczony boczek – przepis
Składniki:
- 1 ½ – 2 kg surowego boczku ze skórą
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka kwasu chlebowego
- 4 łyżki majeranku
- 2 łyżki papryki ostrej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- sól, pieprz
Kup wieprzowinę z dobrego źródła
Przygotowanie:
Boczek zwiń w roladę i zwiąż sznurkiem w kilku miejscach, by się nie rozwinął podczas pieczenia. W misce połącz: miód, olej, kwas chlebowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie papryki, majeranek, sól i pieprz. Roladę z boczku włóż do naczynia żaroodpornego i zalej powstałą marynatą. Naczynie zakryj folią spożywczą lub pokrywką i włóż do lodówki na całą noc. Wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej. Piecz w 180oC przez 1,5-2 h, co jakiś czas polewając roladę sosem. Mniej więcej w połowie pieczenia obróć roladę na drugą stronę. Zanim zaczniesz kroić gotową roladę, odczekaj min. 15 min.
Sałatka jarzynowa – przepis
Składniki:
- 5 jajek
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 4 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- biała część pora
- 1 jabłko
- 1 puszka lub słoiczek zielonego groszku
- 2 łyżeczki musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Kup warzywa od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Przestudź, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do sporej miski. Nieobraną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki ugotuj do miękkości, a gdy ostygną, cienko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do miski. Obrane jabłko, ogórki kiszone i białą część pora pokrój w kostkę, dodaj do miski. Groszek odlej z zalewy i przepłukaj pod zimną wodą, dodaj do miski. Dodaj musztardę, majonez, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj całość.
Ćwikła z chrzanem – przepis
Składniki:
Kup buraki od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Nieobrane buraki ugotuj do miękkości. Gdy przestygną, obierz je i zetrzyj na tarce, na najmniejszych oczkach. Dodaj chrzan. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Mazurek – przepis
Składniki:
Masa czekoladowo-kajmakowa:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 50 g cukru pudru
- 250 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 2 łyżeczki wody
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Formę wyłóż schłodzonym ciastem i nakłuj je widelcem. Piecz ok. 15-20 min w 180oC, aż ciasto będzie rumiane. Do rondla o grubym dnie przełóż składniki na masę (oprócz spirytusu). Gotuj ok. 10 min, stale mieszając. Dodaj spirytus i wymieszaj. Gdy ciasto ostygnie, wylej masę czekoladowo-kajmakową. Udekoruj wedle uznania (np. czekoladą i płatkami migdałów, tworząc bazie). Schłódź w lodówce przez całą noc lub przynajmniej 12 h.
Wielkanocna babka – przepis
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Roztop i ostudź masło. Ubijaj jajka z cukrem, aż będą białe. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Powoli wlewaj roztopione masło, cały czas mieszając. Dodaj skórkę cytrynową, wymieszaj. Formę do babki lub keksówkę nasmaruj cienko masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę. Piecz w 160-170oC przez 30-40 min.
Smacznego!