Pierogi ruskie przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Choć to pierogi z kapustą i grzybami (na które przepis podawaliśmy przedwczoraj) królują na polskich stołach wigilijnych, w naszych domach, w ten świąteczny czas, goszczą też pierogi ruskie. Przygotowujemy je przede wszystkim z myślą o dzieciach, ale musimy przyznać, że ciężko jest nam samym odmówić sobie tej przyjemności.
Podajemy je odsmażane na wiejskim maśle, z zeszkloną cebulą, a czasami również ze skwarkami. I właśnie cebula – ta w farszu – oraz sporo świeżo mielonego pieprzu sprawiają, że pierogi ruskie przyrządzone według naszego przepisu są tak wyśmienite, że ciężko jest im się oprzeć!
Pierogi ruskie przepis
Składniki:
- 500 g mąki (najlepiej pszennej)
- 125 ml gorącej wody
- 500 g ziemniaków
- 500 g twarogu (półtłustego lub tłustego)
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i ubij tłuczkiem. Twaróg rozkrusz, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Na maśle zeszklij pokrojone w drobną kostkę cebule ze szczyptą soli. Dodaje je – wraz z tłuszczem – do ziemniaków z twarogiem. Wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mąkę przesiej na stolnicę (na jedną kupkę). Zrób na środku wgłębienie i wlej w nią troszkę gorącej wodę, wymieszaj. Energicznie zagniataj ciasto, cały czas, powoli dolewając wodę. Ostatecznie ciasto ma się nie kleić do rąk i nie być zbyt twarde. Odkrój kawałek ciasta. Resztę schowaj pod miskę, żeby nie wyschło. Rozwałkuj odkrojony kawałek na cienki placek i wycinaj kółka, np. za pomocą kubka lub foremki do ciastek. Nakładaj farsz i sklejaj pierogi. Wrzucaj je na wrzącą wodę i wyciągaj, gdy tylko wypłyną na wierzch. Podawaj odsmażone na maśle z podsmażoną cebulką (i skwarkami).
Mamy nadzieję, że pierogi ruskie przygotowane według naszego przepisu będą smakowały Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!