Pieczona ryba na puree z batatów – przepis na pyszny obiad
Pieczona ryba to raczej rzadkość w polskich domach, w których stawia się przede wszystkim na smażenie ryb. Bataty też nie należą do najpopularniejszych składników dań. O wiele częściej sięgamy po ziemniaki. Warto jednak raz na jakiś czas przygotować mniej tradycyjny, a równie pyszny obiad. By ułatwić Ci sprawę, dzielimy się naszym sprawdzonym przepisem, w którym króluje pieczona ryba i bataty.
Pieczona ryba na puree z batatów – przepis
Składniki:
- ok. 200 g filet z ulubionej ryby, np. łosoś
- 2 bataty (lub 1 duży)
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyty filet (może być ze skórą) zamarynuj w oleju, soku z limonki, soli i pieprzu przez przynajmniej 30 min. Bataty obierz, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości (mogą się wręcz lekko rozgotować). Piekarnik rozgrzej na programie grill lub termoobieg 180-200°C. Zamarynowaną rybę ułóż na blaszce z papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 15-20 min. Do ugotowanych, odcedzonych batatów dodaj masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków na puree (ewentualnie możesz użyć malaksera lub blendera). Na talerz wyłóż puree, a na nim połóż upieczoną rybę. Podawaj ze świeżymi lub pieczonymi warzywami (np. papryką, marchewką, pietruszką) oraz świeżymi kiełkami.
Mamy nadzieję, że pieczona ryba z puree z batatów na dobre zagości w Twoim menu i co jakiś czas będziesz ją przyrządzać w zamian za klasyczną, smażoną rybę z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty (która jest równie pyszna!). Życzymy smacznego!