!-->

Pieczona ryba na puree z batatów – przepis na pyszny obiad

Przepisy kulinarne pieczona ryba

Pieczona ryba to raczej rzadkość w polskich domach, w których stawia się przede wszystkim na smażenie ryb. Bataty też nie należą do najpopularniejszych składników dań. O wiele częściej sięgamy po ziemniaki. Warto jednak raz na jakiś czas przygotować mniej tradycyjny, a równie pyszny obiad. By ułatwić Ci sprawę, dzielimy się naszym sprawdzonym przepisem, w którym króluje pieczona ryba i bataty.

pieczona ryba

Pieczona ryba na puree z batatów – przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Umyty filet (może być ze skórą) zamarynuj w oleju, soku z limonki, soli i pieprzu przez przynajmniej 30 min. Bataty obierz, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości (mogą się wręcz lekko rozgotować). Piekarnik rozgrzej na programie grill lub termoobieg 180-200°C. Zamarynowaną rybę ułóż na blaszce z papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 15-20 min. Do ugotowanych, odcedzonych batatów dodaj masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków na puree (ewentualnie możesz użyć malaksera lub blendera). Na talerz wyłóż puree, a na nim połóż upieczoną rybę. Podawaj ze świeżymi lub pieczonymi warzywami (np. papryką, marchewką, pietruszką) oraz świeżymi kiełkami.

 

Mamy nadzieję, że pieczona ryba z puree z batatów na dobre zagości w Twoim menu i co jakiś czas będziesz ją przyrządzać w zamian za klasyczną, smażoną rybę z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty (która jest równie pyszna!). Życzymy smacznego!

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “pieczona ryba”. czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *