Tłusty Czwartek – najlepsze przepisy na pączki, faworki i oponki
Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni karnawałowy tydzień. W tym dniu mamy okazję sobie pofolgować, rozsmakowując się z pączkach, faworkach, chrustach i oponkach. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy nasze sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na te pyszności.
Dla chrześcijan Tłusty Czwartek jest ostatnim czwartkiem przed wielkim postem. Przesądni wierzą, że niespożycie tego dnia żadnego pączka może zwiastować niepowodzenie w życiu. My sugerujemy w tłusty czwartek zachować zdrowy rozsądek i ani od pączków, faworków, chrustów i oponek nie stronić, ani nie objadać się do nieprzytomności. Jeśli przygotujecie słodkie pyszności z najlepszej jakości składników, z pewnością dzień folgowania nie odbije się niekorzystnie na Waszym zdrowiu. A jaka będzie satysfakcja, że zrobiliście to wszystko sami!
Kup naturalne składniki na domowe pączki
Pączki najlepszy przepis
Składniki:
- ½ kg mąki
- 50 g świeżych drożdży
- ½ szklanki cukru lub cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka jaj
- 1 całe jajo
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 50 g spirytusu lub octu
- do smażenia: olej lub smalec
- nadzienie (do wyboru wedle uznania): dżem, konfitura, masa makowa, budyń
Przygotowanie:
W połowie szklanki ciepłego mleka wymieszaj drożdże, pół łyżki cukru (lub cukru pudru) i pół łyżki mąki. Odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł. Jajo i żółtka utrzyj z cukrem, który pozostał na jednolity, puszysty krem. Pozostałą mąkę przesyp przez sitko do miski, dolej zaczyn drożdżowy, ubity krem z jaj, spirytus (lub ocet) i wyrabiaj ciasto ręką. Roztop masło i dodaj je, wraz z olejem oraz resztą ciepłego mleka do ciasta i ponownie wyrabiaj, a następnie przykryj miskę czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wbij w wyrośnięte ciasto pięść, by je “odgazować” i formuj pączki. Nabieraj ciasto łyżką i formuj je w posmarowanych tłuszczem dłoniach na placki. Następnie na każdy placek nakładaj nadzienie i zlepiaj pączki. Zanim zaczniesz je smażyć, zostaw je na blacie lub stolnicy na kilkanaście minut, by nabrały odpowiedniej wielkości. Smaż ok. 5 min, w połowie czasu obracając pączki, by równomiernie się upiekły.
Kup naturalne składniki na domowe faworki
Faworki – najlepszy przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka jaj
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml śmietany
- do smażenia: olej lub smalec
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę lub czysty blat kuchenny (ewentualnie możesz wsypać do miski). Cukier, sól, żółtka, ocet (lub spirytus) dodaj na mąkę i wlewaj śmietanę, cały czas mieszając widelcem, aż składniki się połączą. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, a następnie (jeśli do tej pory zagniatane było w misce, należy wyciągnąć je na blat lub stolnicę podsypaną mąką) uderzaj w nie drewnianym wałkiem, aż do rozpłaszczenia, zwijaj ponownie i znów uderzaj. Zrób to kilkukrotnie, by ciasto stało się jednolite i elastyczne. Włóż ciasto na ok. 1 godzinę do lodówki. Podziel je na 3-4 części i rozwałkowuj po kolei każdą z nich na jak najcieńszy placek. Wykrawaj paski szerokości ok. 3 cm i długości ok. 12-15 cm. Środek każdego paska przecinaj wzdłuż ostrym nożem (na długość ok. 5-6 cm) i przez powstałe przecięcie przeciągaj jeden z końców. Faworki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu (oleju lub smalcu), na złoty kolor. Usmażone posyp cukrem pudrem.
Kup naturalne składniki na domowe oponki
Oponki – najlepszy przepis
Składniki:
- 30 dag twarogu
- 2 jaja
- ⅛ kostki masła lub margaryny
- 6 łyżek śmietany
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- cukier do smaku
- do smażenia: olej lub smalec
- cukier puder
Przygotowanie:
Jaja ubij z cukrem. Dodaj śmietanę. Masło lub margarynę rozpuść. Do ubitych jaj ze śmietaną dodaj twaróg, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i za pomocą foremek lub szklanki i kieliszka wycinaj okręg, a w nim mniejszy. Smaż oponki, aż będą złote. Usmażone posyp cukrem pudrem.
>> Więcej przepisów na tłusty czwartek <<
Mamy nadzieję, że uda Wam się w tym roku skorzystać z naszych przepisów na pączki, faworki i oponki, którymi będziecie zajadać się z najbliższymi. Smacznego!