!-->

Tłusty Czwartek – najlepsze przepisy na pączki, faworki i oponki

Przepisy kulinarne pączki najlepszy przepis

Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni karnawałowy tydzień. W tym dniu mamy okazję sobie pofolgować, rozsmakowując się z pączkach, faworkach, chrustach i oponkach. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy nasze sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na te pyszności.

pączki najlepszy przepis

Dla chrześcijan Tłusty Czwartek jest ostatnim czwartkiem przed wielkim postem. Przesądni wierzą, że niespożycie tego dnia żadnego pączka może zwiastować niepowodzenie w życiu. My sugerujemy w tłusty czwartek zachować zdrowy rozsądek i ani od pączków, faworków, chrustów i oponek nie stronić, ani nie objadać się do nieprzytomności. Jeśli przygotujecie słodkie pyszności z najlepszej jakości składników, z pewnością dzień folgowania nie odbije się niekorzystnie na Waszym zdrowiu. A jaka będzie satysfakcja, że zrobiliście to wszystko sami!

Kup naturalne składniki na domowe pączki

Pączki najlepszy przepis

Składniki:

Przygotowanie:

W połowie szklanki ciepłego mleka wymieszaj drożdże, pół łyżki cukru (lub cukru pudru) i pół łyżki mąki. Odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł. Jajo i żółtka utrzyj z cukrem, który pozostał na jednolity, puszysty krem. Pozostałą mąkę przesyp przez  sitko do miski, dolej zaczyn drożdżowy, ubity krem z jaj, spirytus (lub ocet) i wyrabiaj ciasto ręką. Roztop masło i dodaj je, wraz z olejem oraz resztą ciepłego mleka do ciasta i ponownie wyrabiaj, a następnie przykryj miskę czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wbij w wyrośnięte ciasto pięść, by je “odgazować” i formuj pączki. Nabieraj ciasto łyżką i formuj je w posmarowanych tłuszczem dłoniach na placki. Następnie na każdy placek nakładaj nadzienie i zlepiaj pączki. Zanim zaczniesz je smażyć, zostaw je na blacie lub stolnicy na kilkanaście minut, by nabrały odpowiedniej wielkości. Smaż ok. 5 min, w połowie czasu obracając pączki, by równomiernie się upiekły.

Kup naturalne składniki na domowe faworki

Faworki – najlepszy przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę lub czysty blat kuchenny (ewentualnie możesz wsypać do miski). Cukier, sól, żółtka, ocet (lub spirytus) dodaj na mąkę i wlewaj śmietanę, cały czas mieszając widelcem, aż składniki się połączą. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, a następnie (jeśli do tej pory zagniatane było w misce, należy wyciągnąć je na blat lub stolnicę podsypaną mąką) uderzaj w nie drewnianym wałkiem, aż do rozpłaszczenia, zwijaj ponownie i znów uderzaj. Zrób to kilkukrotnie, by ciasto stało się jednolite i elastyczne. Włóż ciasto na ok. 1 godzinę do lodówki. Podziel je na 3-4 części i rozwałkowuj po kolei każdą z nich na jak najcieńszy placek. Wykrawaj paski szerokości ok. 3 cm i długości ok. 12-15 cm. Środek każdego paska przecinaj wzdłuż ostrym nożem (na długość ok. 5-6 cm) i przez powstałe przecięcie przeciągaj jeden z końców. Faworki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu (oleju lub smalcu), na złoty kolor. Usmażone posyp cukrem pudrem.

Kup naturalne składniki na domowe oponki

Oponki – najlepszy przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Jaja ubij z cukrem. Dodaj śmietanę. Masło lub margarynę rozpuść. Do ubitych jaj ze śmietaną dodaj twaróg, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i za pomocą foremek lub szklanki i kieliszka wycinaj okręg, a w nim mniejszy. Smaż oponki, aż będą złote. Usmażone posyp cukrem pudrem.

>> Więcej przepisów na tłusty czwartek <<

Mamy nadzieję, że uda Wam się w tym roku skorzystać z naszych przepisów na pączki, faworki i oponki, którymi będziecie zajadać się z najbliższymi. Smacznego!

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “pączki najlepszy przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *