Opiekane śledzie w zalewie octowej przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Pozostając w klimacie świątecznych ryb, chcemy zaproponować Ci nasz ponadczasowy przepis na opiekane śledzie w zalewie octowej, które uwielbiamy do tego stopnia, że na samą myśl o przygotowaniach cieknie nam ślinka.
Opiekane śledzie w zalewie octowej przepis
Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych
- 4 cebule
- 1 marchewka
- 100 ml octu spirytusowego 10%
- 100 ml oleju (+ olej do smażenia śledzi)
- mąka
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- kilka liści laurowych
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz mielony + pieprz w kulkach
Przygotowanie:
Śledzie dokładnie opłucz i osusz na ręczniku papierowym. W głębokim talerzu przygotuj mieszankę mąki, soli i pieprzu. Opanieruj w niej śledzie i usmaż na oleju z obu stron, na złoty kolor. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a marchewkę w cienkie talarki. Do garnka wlej 100 ml octu, 100 ml oleju, dosyp 2 łyżki ksylitolu lub cukru, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach i pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Zagotuj zalewę i ostudź. Na dnie każdego słoika ułóż część cebuli i marchewki, na nie usmażone śledzie, a na wierzch ponownie cebulę i marchewkę. Każdy słoik zalej zalewą, zakręć i wstaw do lodówki przynajmniej na 24h.
Mamy nadzieję, że opiekane śledzie w zalewie octowej przygotowane według naszego przepisu będzie smakowała Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!
Jesteście pewni, że w tym przepisie nie ma błędu? Nie widzę wody, która pojawia się w innych przepisach a zalewy wychodzi straaaasznie niewiele. Nie da się nią zalać takiej ilości śledzi. Właśnie robię, glowię się czy wszystko ok i… modyfikuję, bo nic innego mi nie pozostało.