Naleśniki przepis na ciasto – najlepszy, najprostszy
“Naleśniki przepis na ciasto” to jedna z najpopularniejszych fraz w sieci, wpisywana przez początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Dziś podzielimy się z Tobą naszym przepisem na nie – sprawdzonym od lat, najlepszym i najprostszym.
Kochają je dzieci i dorośli. Kochamy je również my – przede wszystkim za uniwersalność. Można je jeść w wersji słodkiej i wytrawnej. Nadziewać w dowolny sposób lub tylko oprószyć cukrem pudrem. Mowa oczywiście o ponadczasowym przysmaku, który świetnie sprawdzi się od śniadania, przez obiad, po kolację.
Naleśniki przepis na ciasto
Składniki:
- ½ litra wiejskiego mleka
- 1 szklanka mąki
- ⅓ kostki wiejskiego masła
- 4 wiejskie jajka
- ½ szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia naleśników
Kup najlepszej jakości produkty do przygotowania naleśników
Przygotowanie:
Masło roztop w rondelku i ostudź. Mąkę przesiej do miski i dolewaj do niej mleko, cały czas ucierając lub miksując na wolnych obrotach. Dodaj jajka, wciąż ucierając lub miksując, a następnie wodę i roztopione masło – dalej ucierając lub miksują. Dodaj szczyptę soli, przemieszaj. Odstaw ciasto na min. 1 h. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanym oleju.
Z czym podawać naleśniki?
W wyborze dodatków do naleśników ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia. W wersji na słodko możesz podać je np. z:
Z kolei w wersji wytrawnej, np. z:
- kapustą i grzybami,
- mięsem,
- pieczarkami i serem,
- sezonowymi warzywami,
- różnego rodzaju farszami (np. farszem do pierogów ruskich, chilli con carne [SPRAWDŹ PRZEPIS], sosem bolońskim).
Jakiegokolwiek nadzienia nie wybierzesz, jesteśmy przekonani, że naleśniki przygotowane według naszego przepisu, będą smakowały Tobie i Twoim najbliższym.