!-->

Mleko krowie – fakty i mity

Produkty

Często mawia się, że w przysłowiach i powiedzeniach odzwierciedlona jest mądrość ludowa: jak ma się zatem znane sformułowanie, w którym mówi się o „krainie mlekiem i miodem płynącej” do faktycznych informacji, zweryfikowanych naukowo, na temat właściwości mleka?

Pij mleko – będziesz wielki, czy raczej mleko – biała trucizna?

Obecnie ścierają się dwa przeciwstawne obozy zwolenników i przeciwników mleka krowiego, czy szerzej ogólnie zwierzęcego, które jest obecne w diecie człowieka. Pierwsza grupa to wyznawcy hasła „pij mleko, będziesz wielki”, według którego dzięki zawartemu w mleku białku szybciej rośniemy. Dbamy dodatkowo o układ kostny, nie wspominając o tym, że wraz z mlekiem dostarczamy swojemu organizmowi niezbędnych pierwiastków i minerałów. Antagonistyczną grupą są osoby, które uważają, że mleko jest nieprzyswajalne przez człowieka i stanowi w związku z tym jedną z przyczyn wielu poważnych schorzeń, takich jak choroby żołądkowo-jelitowe, autoimmunologiczne (w tym łuszczyca) czy nawet nowotworowe. Wokół mleka narosło wiele kontrowersji, którym warto się przyjrzeć.

>> Mleko kozie a krowie – porównujemy skład i właściwości <<

Mleko krowie – właściwości i analiza chemiczna

Aby racjonalnie spojrzeć na obiegowe opinie dotyczące mleka, warto zwrócić uwagę na jego chemiczne właściwości. W toku analizy fluorescencyjnej określono skład pierwiastkowy badanej próbki mleka krowiego, w której wykryto:

  • Fosfor, niezbędny dla naszych kości, zębów i mięśni;
  • Siarkę, wpływającą na gospodarkę hormonalną, układ odpornościowy i przemianę materii;
  • Chlor, regulujący ciśnienie osmotyczne w komórkach ciała;
  • Potas, odpowiadający za gospodarkę międzykomórkową, funkcjonowanie stawów i mięśni, przemianę materii;
  • Wapń, który odpowiada za zdrową skórę, kości i zęby;
  • Mangan, którego niedobór stwierdzono m.in. w schizofrenii czy cukrzycy;
  • Żelazo, transportujące tlen we krwi, niezbędne również dla układu odpornościowego;
  • Kobalt, niezbędny w działalności enzymów;
  • Nikiel, niezbędny do rozwoju organizmu, odpowiedzialny za gospodarkę tłuszczową;
  • Miedź, odpowiadająca za metabolizm żelaza i kolagenu;
  • Cynk, odpowiadający za układ rozrodczy, wspomagający układ trawienny;
  • Brom, wykrywany w mleku, nie jest niezbędny dla organizmu człowieka, z którego jest szybko wydalany;
  • Rubid, wspomagający układ kostny i pracę nerek;
  • Stront, istotny dla procesu wapnienia kości i zębów, jednak groźny w nadmiarze;
  • Chrom, regulujący cukier we krwi, wspomaga również metabolizm części białek i tłuszczy;
  • Ołów, który w nadmiarze uszkadza układ nerwowy, pokarmowy i nerki – jest obecny w mleku w różnym stężeniu w zależności od miejsca wypasu krów/podawanej paszy.

>> 10 powodów, dla których warto spożywać kozie mleko i jego przetwory <<

Jak widzimy, mleko jest pełne niezbędnych dla człowieka pierwiastków, a te, które mogą mu zagrażać, obecne są na szczęście w ilościach śladowych. Wiele osób zapyta: skoro mleko jest tak wartościowe, to skąd biorą się obecne wokół niego kontrowersje?

Mleko krowie – argumenty przeciwników

  • Kazeina zawarta w mleku krowim to alergen i substancja zakwaszająca nasz organizm;
  • Mleko nie jest wskazane przy osteoporozie, jest wręcz substancją, która szkodzi człowiekowi, ponieważ zawarty w nim wapń jest kierowany nie do kości, ale do naczyń, gdzie tworzy złogi miażdżycowe;
  • Kazomorfiny zawarte w mleku są przyczyną uzależnienia od niego: kierowane są one wraz z obiegiem krwi do naszego mózgu i tam oddziałują na receptory opiatowe;
  • Mleko od krowy zawiera kilka razy więcej niż ludzkie białka, wapnia, fosforu i sodu – wiąże się to z faktem, że w naturze jego zadaniem jest wykarmienie dużego zwierzęcia o potężnych kościach;
  • Kazomorfiny, powstające w wyniku niekompletnego trawienia kazeiny, są jednym z czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka, alergie, cukrzycę czy autyzm;
  • W mleku znajdują się różne hormony (w tym insulinopodobne, rakotwórcze czynniki wzrostu IGF-1 i IGF-2);
  • Krowy z farm przemysłowych są faszerowane antybiotykami: przenikają one do mleka, niszcząc ludzki układ immunologiczny;
  • Reakcja alergiczna na mleko może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego; zdecydowanie częściej spotyka się po prostu nietolerancję na mleko, związaną z brakiem laktazy, rozkładającej laktozę. Według wielu badań około 20% wszystkich alergii to alergie na mleko krowie;
  • Wyniki badań nad autyzmem wskazują, że gluten i kazeina to białka, które stymulują genetyczne skłonności do choroby;
  • Kazeina jest neurotoksyną, która jest współodpowiedzialna za depresję, choroby psychiczne, problemy z nastrojem i emocjami.

>> Napoje roślinne alternatywą dla mleka – jak je przygotować? <<

Mleko krowie – argumenty zwolenników

  • W mleku znajdują się duże pokłady niezbędnych dla człowieka witamin i minerałów;
  • Białko z mleka jest dla człowieka łatwo przyswajalne, przez co staje się naturalnym pokarmem dla osób, które wykonują duże wysiłki fizyczne bądź trenują sporty sylwetkowe (to właśnie z białek z mleka wyrabia się tak popularne odżywki białkowe w proszku);
  • Obecne w mleku witaminy A, D, E, K są łatwiej przyswajalne ze względu na obecność tłuszczu;
  • Mleko to jeden z najtańszych pokarmów, który zawiera tak pokaźne ilości wapnia;
  • Mleko zawiera sprzężony kwas linolowy, czyli popularne CLA – substancję przeciwnowotworową.

Chcę zamówić mleko od Rolników

Mleko krowie – pić czy nie pić?

Gdy wpiszemy w wyszukiwarkę frazę Mleko krowie właściwości, zostaniemy zasypani lawiną często sprzecznych informacji. Najlepszym rozwiązaniem jest prosta obserwacja, jak nasz organizm reaguje na substancje zawarte w mleku. Jeśli zauważymy coś niepokojącego, dopiero wtedy próbujmy wykonać testy alergiczne.

Chcę spróbować wiejskiego mleka

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *