Łosoś z grilla w orientalnej marynacie – przepis
Łosoś z grilla i talerz sałatki z sezonowych warzyw to świetny wybór na lekki, letni obiad lub kolację. Dzięki naszej orientalnej marynacie nabiera niebanalnego smaku. Przekonaj się sam.
Łosoś z grilla w orientalnej marynacie – przepis
Składniki:
- filet lub dzwonko z łososia (ewentualnie możesz wybrać inną rybę)
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- pieprz
- ziarna sezamu do posypania
Przygotowanie:
Rybę opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. W misce wymieszaj składniki marynaty: sok z cytryny, tahini, sos sojowy, olej, kumin i pieprz (ilość wedle uznania). Zalej nią łososia i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut, by mięso przeniknęło smakiem marynaty. Następnie grilluj rybę kilka minut, aż charakterystycznie się przyrumieni. Przed samym podaniem, wierzch posyp ziarnami sezamu.
Mamy nadzieję, że łosoś z grilla, przygotowany według naszego sprawdzonego przepisu będą smakowały Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!