Korzenne ciasto marchewkowe przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Korzenne przyprawy i słodka marchewka komponują się w zimowych wypiekach wyjątkowo dobrze. Ciasto przygotowane według naszego przepisu to również świetny sposób na przemycenie porcji warzyw niejadkom, które kompletnie się tego nie spodziewają ?.
Korzenne ciasto marchewkowe przepis
Składniki:
- 2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- ¾ szklanki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ¼ szklanki oleju
- 20 suszonych śliwek
- 3 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1 płaska łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Jajka utrzyj z ksylitolem lub cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodawaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, mielony imbir, gałkę muszkatołową, pieprz oraz olej. Dodaj miód, startą marchew, skórki z cytrusów, płatki migdałowe i pokrojone drobno suszone śliwki. Wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz ok. 55 min w 180°C.
Mamy nadzieję, że korzenne ciasto marchewkowe przygotowane według naszego przepisu będzie smakowało Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!