Grill – przepisy na dania z grilla, którym nie oprze się żaden mięsożerca
Wielu z nas w sezonie wiosennym i letnim chętnie zamienia potrawy przygotowywane w domowej kuchni na pyszne i aromatyczne dania z grilla. Na grillu możemy przyrządzić niemal wszystko – warzywa, sery, owoce, a zwłaszcza mięso. Fanów grillowanej kiełbaski czy soczystej karkówki z grilla w naszym kraju nie brakuje. Nie są to jednak jedyne mięsne dania z grilla, jakie można przygotować. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na: kaszankę z grilla z kapustą kiszoną, kiełbasę z grilla z cebulą, grillowane szaszłyki z polędwiczką wieprzową, grillowany filet z kurczaka oraz marynowaną karkówkę z grilla.
Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną – przepis
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej. Na każdej z nich rozłóż ¼ części kapusty kiszonej, a na niej ½ pokrojonej w piórka cebuli. Przypraw solą i pieprzem. Rozłóż po 1 kaszance na każdy arkusz folii z kapustą i cebulą. Zawiń folię i ułóż przygotowane w ten sposób kaszanki na rozgrzanym grillu. Grilluj ok 20-25 min, aż kapusta i cebula zmiękną.
Kiełbasa z grilla z cebulą – przepis
Składniki:
Przygotowanie:
Kiełbasę ponacinaj, a cebulę pokrój w piórka. Przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej. Na każdej z nich rozłóż ¼ części cebuli oraz po 1 kiełbasie. Zawiń folię i ułóż przygotowane w ten sposób kiełbasy na rozgrzanym grillu. Grilluj ok 20-25 min, aż cebula zmięknie.
Grillowane szaszłyki z polędwiczką wieprzową – przepis
Składniki:
- ½ kg polędwiczki wieprzowej
- ½ boczku surowego wędzonego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 cebule
- 4 papryki
- 8 pieczarek
- 1 cukinia
Kup wieprzowinę z dobrego źródła
Przygotowanie:
Przygotuj długie wykałaczki. Polędwicę umyj i osusz. Olej wymieszaj z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Natrzyj marynatą polędwicę (może od razu przygotowywać szaszłyki lub pozostawić mięso w marynacie na całą noc – w lodówce). Pokrój polędwicę na kawałki ok. 2 cm grubości. Boczek pokrój na kawałki ok. 1 cm. Cebulę i paprykę pokrój w grubą, sporą kostkę, a cukinię i pieczarki na ok. 2 cm plastry. Nadziewaj na każdą wykałaczkę kolejno: paprykę, cukinię, pieczarkę, cebulę, boczek, polędwicę, cebulę, paprykę, cukinię, pieczarkę, cebulę, boczek, polędwicę, cebulę itd. Grilluj szaszłyki bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce po ok. 15-20 min z każdej strony.
Grillowany filet z kurczaka – przepis
Składniki:
- ½ kg filetu z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (ostrej lub słodkiej)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Z oleju i przypraw przygotuj marynatę. Natrzyj nią umyty i osuszony filet, zabezpiecz ciasno folią spożywczą lub aluminiową i włóż do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Grilluj filet bezpośrednio na ruszcie, w folii aluminiowej, w której się marynował lub na specjalnej tacce po ok. 10-15 min z każdej strony.
Karkówka z grilla w marynacie – przepis
Składniki:
- 800 g – 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml oleju
- 2 łyżki musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Kup wieprzowinę ze sprawdzonego źródła
Przygotowanie:
Karkówkę umyj i osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój na równej grubości plastry. Olej, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy połącz i natrzyj marynatą każdy plaster karkówki. Zabezpiecz je folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Grilluj karkówkę bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce po ok. 8-10 min z każdej strony.
Życzymy smacznego – jesteśmy przekonani, że zaproponowane przez nas mięsne dania z grilla będą smakowały Tobie i Twoim najbliższym.