Dżem truskawkowy – jak zrobić go samodzielnie?
Dżem truskawkowy na pszennym pieczywie, posmarowanym masłem i szklanka zimnego mleka. To smak, który wielu osobom kojarzy się z beztroskim dzieciństwem.
Gdy trwa sezon na truskawki, warto przygotować z nich domowy dżem truskawkowy, by nawet jesienią i zimą móc cieszyć się smakiem lata.
Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis i zachęcamy do spróbowania. To naprawdę proste!
Dżem truskawkowy – przepis
Składniki:
Zamów truskawki od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Truskawki umyj, wykrój szypułki, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj cukier (my dodajemy 200 g, ponieważ lubimy, gdy dżem ma naturalną słodycz truskawek, ale możesz dodać więcej) oraz sok z cytryny. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj do momentu, aż płyn odparuje o ½. Konsystencja będzie wciąż leista, ale nie martw się tym, dżem stężeje po ostudzeniu. Natychmiast przelewaj dżem do wyparzonych słoików (nie zapomnij też wyparzyć nakrętek), zakręcaj i odwracaj dnem do dołu. Gdy słoiki ostygną, przechowuj je w chłodnym miejscu (piwnica, spiżarnia, lodówka itp.).
Mamy nadzieję, że własnoręcznie przygotowany dżem truskawkowy będzie gościł w Twoim domu każdego roku. Życzymy smacznego!