!-->

Domowe maggi – przepis na pastę lubczykową

Przepisy kulinarne domowe maggi

Domowe maggi, czyli pasta lubczykowa to zdrowa alternatywa dla popularnej, sklepowej przyprawy w płynie. Do przygotowania domowej wersji potrzebnych jest zaledwie kilka składników i kilka minut pracy.

zupa cebulowa przepis

Gdy przygotowujesz tę domową przyprawę, cały dom zaczyna pachnieć aromatycznym lubczykiem. Poświęcając kilka minut na stworzenie pasty lubczykowej, możesz cieszyć się wspaniałym smakiem zdrowej przyprawy również poza sezonem. 

domowe maggi

Domowe maggi – przepis

Składniki

Kup aromatyczny i zdrowy lubczyk od lokalnych rolników

Przygotowanie

Umyty lubczyk pokrój (razem z łodygami) na większe kawałki. Włóż do kielicha blendera lub malaksera. Dodaj olej, sól i pieprz. Zblenduj na jednolitą pastę. Jeśli będzie trzeba, dolej więcej oleju. Domowe maggi możesz przechowywać w lodówce, w słoiczku (wówczas na wierz wlej jeszcze 1 łyżkę oleju) lub zamrozić w foremce do lodu – najlepiej zamykanej (polecamy ten sposób, ponieważ dzięki temu domowe maggi można przechowywać naprawdę długo i dodawać po 1 kostce do potraw).

domowe maggi

Jak widzisz, domowe wersja popularnej przyprawy w płynie jest banalna w przygotowaniu. Dzięki samodzielnie zrobionej domowej paście lubczykowej, będziesz cieszyć się pełnią smaku zup, sosów i ulubionych potraw nawet poza sezonem na lubczyk. 

Mamy nadzieję, że domowa przyprawa będzie smakowała Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “domowe maggi”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji

  1. Maks pisze:

    Ile konkretnie powinien ważyć ten „pęczek” lubczyku??? I ile konkretnie tej soli??? Przecież dokładne proporcje są ważne, skoro ma to być zakonserwowane i nie psuć się… Niestety o tej porze roku zostaje tylko ten z doniczki dostępny w sklepach, więc nie wiem czy z tego też coś wyjdzie? 🙁

  2. Agata pisze:

    I tak musisz go trzymać w lodówce, więc przyprawiaj do smaku. Ja daję tyle soli, żebym czuła że to mocno słone, ale dlatego, że jak dasz łyżkę do zupy to ona ci się rozpłynie w garnku, Skostuj kostkę rosołową – też będzie słona mocno.
    Na dobrą sprawe możesz zmiksować tylko z olejem i to w lodówce trzymać, a przyprawiasz już w garnku zupę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *