Cukinia faszerowana soczewicą
Sezon na cukinię i pomidory w pełni. Z tej też okazji autorka bloga Figa S-makiem, Maria Romańska, stworzyła specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl przepis, do zrealizowania którego użyła cukinię i pomidory oraz sycącą soczewicę, a całość posypała pysznym kozim serem.
Jeśli pragniecie odmiany od ciężkich posiłków, to ten przepis jest wprost stworzony dla Was. Zaraz uchylimy Wam rąbka tajemnicy, jak sporządzić ten niesamowity i zdrowy posiłek.
<< Cukinia – zdrowa i doskonała na odchudzanie! >>
Cukinia faszerowana soczewicą:
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- szklanka soczewicy
- kawałek koziego sera
- sól i pieprz świeżo mielony do smaku
- olej do smażenia
Zamów ekologiczne warzywa od Rolników
Sposób przyrządzania:
Soczewicę gotuję w lekko osolonej wodzie do momentu, gdy będzie miękka, ale nie zacznie się jeszcze rozpadać. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Gdy jest miękka, dodaję do niej pomidora, również pokrojonego w kostkę. Doprawiam solą. Gdy pomidor zacznie się rozpadać, dodaję ugotowaną soczewicę i chwilę smażę, żeby wchłonęła część sosu. Na koniec wszystko doprawiam jeszcze solą, jeśli potrzeba, i pieprzem.
Cukinie rozkrawam na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych. Delikatnie nacieram solą. Wypełniam farszem i w żaroodpornym naczyniu wstawiam do piekarnika.
Piekę do momentu, aż cukinia osiągnie miękkość. Kilka minut przed końcem pieczenia posypuję zapiekane cukinie serem pokrojonym w drobną kostkę. Gdy ser zrobi się miękki, danie jest gotowe.
Ten prosty i pyszny posiłek możemy zabrać ze sobą do pracy. Równie doskonale sprawdzi się na obiad i kolację.
<< Spróbuj również pysznej zupy krem z cukinii >>
*Przepis na cukinię faszerowaną soczewicą stworzyła Maria Romańska, autorka bloga Figa S-makiem.
Na ile stopni nastawić piekarnik i ile mniej więcej zajmuje pieczenie?
Wystarczy 150 – 180 stopni z termoobiegiem. Czas około pół godziny, w zależności od wielkości cukinii. Można sprawdzić widelcem, czy jest już dostatecznie miękka.