!-->

Cukinia faszerowana soczewicą

Przepisy kulinarne

Sezon na cukinię i pomidory w pełni. Z tej też okazji autorka bloga Figa S-makiem, Maria Romańska, stworzyła specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl przepis, do zrealizowania którego użyła cukinię i pomidory oraz sycącą soczewicę, a całość posypała pysznym kozim serem.

pomidory

Jeśli pragniecie odmiany od ciężkich posiłków, to ten przepis jest wprost stworzony dla Was. Zaraz uchylimy Wam rąbka tajemnicy, jak sporządzić ten niesamowity i zdrowy posiłek.

<< Cukinia – zdrowa i doskonała na odchudzanie! >>

Cukinia faszerowana soczewicą:

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • szklanka soczewicy
  • kawałek koziego sera
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej do smażenia

Zamów ekologiczne warzywa od Rolników

Sposób przyrządzania:

Soczewicę gotuję w lekko osolonej wodzie do momentu, gdy będzie miękka, ale nie zacznie się jeszcze rozpadać. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Gdy jest miękka, dodaję do niej pomidora, również pokrojonego w kostkę. Doprawiam solą. Gdy pomidor zacznie się rozpadać, dodaję ugotowaną soczewicę i chwilę smażę, żeby wchłonęła część sosu. Na koniec wszystko doprawiam jeszcze solą, jeśli potrzeba, i pieprzem.

Cukinie rozkrawam na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych. Delikatnie nacieram solą. Wypełniam farszem i w żaroodpornym naczyniu wstawiam do piekarnika.

Piekę do momentu, aż cukinia osiągnie miękkość. Kilka minut przed końcem pieczenia posypuję zapiekane cukinie serem pokrojonym w drobną kostkę. Gdy ser zrobi się miękki, danie jest gotowe.

Ten prosty i pyszny posiłek możemy zabrać ze sobą do pracy. Równie doskonale sprawdzi się na obiad i kolację.

<< Spróbuj również pysznej zupy krem z cukinii >>

*Przepis na cukinię faszerowaną soczewicą stworzyła Maria Romańska, autorka bloga Figa S-makiem.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji

  1. Ktosia77 pisze:

    Na ile stopni nastawić piekarnik i ile mniej więcej zajmuje pieczenie?

    • Lokalny Rolnik pisze:

      Wystarczy 150 – 180 stopni z termoobiegiem. Czas około pół godziny, w zależności od wielkości cukinii. Można sprawdzić widelcem, czy jest już dostatecznie miękka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *