!-->

Chłodnik buraczany z miętą

Przepisy kulinarne

Mamy dla was przepis na pyszną, sycącą i jednocześnie gaszącą pragnienie zupę. Chłodnik buraczany jest łatwy w przygotowaniu, w związku z czym nie trzeba posiadać wybitnych talentów kulinarnych ani spędzać godzin w kuchni, aby go przygotować. Za to idealnie wpasowuje się jadłospis podczas fali upałów i nadspodziewanie intensywnie wspiera nasze zdrowie.

Do przygotowania 6 porcji potrzebujemy:

  • ok. 800 g buraków – szczególnie polecam ekologiczne buraki podłużne opolskie, gdyż pieką się równomiernie i krócej niż inne gatunki buraków
  • 4 filiżanki soku jabłkowego
  • mały ząbek czosnku
  • pieprz
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina (można zamienić octem winnym lub jabłkowym)
  • spora garść drobno posiekanej mięty

Sposób przygotowania:

Każdego buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut, aż buraki będą miękkie (najlepiej sprawdzić nakłuwając widelcem), studzimy i obieramy nożem (wystarczy nożykiem poruszać góra-dół, a skórka będzie odchodzić sama w cienkich kawałkach).  Ostudzone buraki umieszczamy w misce lub w naczyniu, w którym będziecie miksować zupę, dodajemy sok jabłkowy, ocet, miętę, pieprz i czosnek. Całość miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Podajemy udekorowane listkami mięty (koniecznie) z odrobiną mleczka kokosowego (opcjonalnie).

>> Buraki – właściwości odżywcze i zdrowotne <<

Poza tym, że buraki są smaczne, to stanowią świetny lek na anemię, obniżoną odporność, kaszel, nadciśnienie, osłabienie organizmu, naturalny suplement dla ciężarnych oraz doskonały „odkwaszacz”. Zawierają dwa rzadkie metale, mianowicie cez i rubid, które hamująco wpływają na rozwój komórek nowotworowych. Ponadto pozostają niezastąpionym źródłem kwasu foliowego, co szczególnie ważne dla osób dotkniętych anemią, a także kobiet w ciąży. Jeśli chcecie wiedzieć, co jeszcze kryją w sobie buraki, jak je kupować i stosować, zajrzyjcie na stronę Centrum Waszak, dzięki uprzejmości którego mogliśmy przytoczyć powyższe informacje.

logo_blog2Przepis na chłodnik buraczany został przygotowany specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl przez blog SzybkoTanioSmacznie.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *