!-->

Baranek wielkanocny – przepis na baranka z ciasta

Przepisy kulinarne baranek wielkanocny

Baranek jest symbolem mocno kojarzącym się ze Świętami Wielkanocnymi, dlatego dobrze, by znalazł miejsce na świątecznym stole w Twoim domu. Do jego przygotowania potrzebna jest specjalna foremka w kształcie baranka, która składa się z dwóch części, połączonych zapięciem. Wypróbuj nasz przepis, dzięki któremu baranek wielkanocny będzie cieszył oko i podniebienie.

Baranek wielkanocny – przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 120 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 115 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny

Kup wiejskie jajka

Przygotowanie:

Rozdziel żółtka od białek. Utrzyj mikserem na sztywną pianę żółtka z 65 g cukru. Cały czas ucierając, dodawaj masło, skórkę cytrynową i sól, aż powstanie puszysta masa. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj z powstałą masą. Z białek i 50 g cukru ubij sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki. Obie części formy na baranka wielkanocnego posmaruj cienko masłem. Zamknij formę i odwróć do góry nogami, by do otworu na dnie wlać masę. Włóż wciąż odwróconą formę do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 40-45 min. Wyjmij formę i okryj ją wilgotną ścierką. Odczekaj ok. 15 min i wyjmij zawartość. Baranek wielkanocny gotowy.

Smacznego!

WIELKANOC_BANNER

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *