Baranek wielkanocny – przepis na baranka z ciasta
Baranek jest symbolem mocno kojarzącym się ze Świętami Wielkanocnymi, dlatego dobrze, by znalazł miejsce na świątecznym stole w Twoim domu. Do jego przygotowania potrzebna jest specjalna foremka w kształcie baranka, która składa się z dwóch części, połączonych zapięciem. Wypróbuj nasz przepis, dzięki któremu baranek wielkanocny będzie cieszył oko i podniebienie.
Baranek wielkanocny – przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 120 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 115 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
Przygotowanie:
Rozdziel żółtka od białek. Utrzyj mikserem na sztywną pianę żółtka z 65 g cukru. Cały czas ucierając, dodawaj masło, skórkę cytrynową i sól, aż powstanie puszysta masa. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj z powstałą masą. Z białek i 50 g cukru ubij sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki. Obie części formy na baranka wielkanocnego posmaruj cienko masłem. Zamknij formę i odwróć do góry nogami, by do otworu na dnie wlać masę. Włóż wciąż odwróconą formę do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 40-45 min. Wyjmij formę i okryj ją wilgotną ścierką. Odczekaj ok. 15 min i wyjmij zawartość. Baranek wielkanocny gotowy.
Smacznego!