Kurczak pieczony na soli przepis na rodzinny obiad
Kurczak pieczony na soli to proste danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie.
Zastosowana w przepisie sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu kurczak jest soczysty. W dodatku pokrywa go pyszna, chrupiąca skórka!
Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz bliskich.
Kurczak pieczony na soli przepis
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 kg gruboziarnistej soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
W umytego i osuszonego kurczaka wetrzyj (z zewnątrz i wewnątrz) mieszankę przeciśniętego przez praskę czosnku, słodkiej papryki i pieprzu. Natartego przyprawami kurczaka włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp całą sól. Na nią połóż kurczaka – nogami do góry. Nie przykrywaj naczynia. Piecz ok. 1 ½ godziny w 180°C, aż będzie miękki.
Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!
Jesteśmy przekonani, że gdy zaserwujesz im to proste danie, będą zachwyceni.