Kapusta z grochem przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Kapusta z grochem to tradycyjne danie wigilijne, które gości na wielu świątecznych stołach w naszym kraju. Dodatek sporej szczypty kminku sprawia, że potrawa nie jest ciężka dla żołądka. Poznaj nasz sprawdzony przepis i zaskocz najbliższych pyszną kapustą z grochem, która smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kapusta z grochem przepis
Składniki:
- 350 g kapusty kiszonej (może być z marchewką)
- 200 g łuskanego grochu
- 2 cebule
- 2 łyżki masła (lub 2 łyżki oleju)
- liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- kminek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Groch zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Odlej wodę, zalej świeżą i gotuj groch do miękkości. Odcedź i przełóż do miski. Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą, odciśnij, przełóż do garnka. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gotuj do miękkości i odcedź (wyciągnij przyprawy). Pokrój ją drobno i przełóż do miski z grochem. Obrane cebule pokrój w kostkę i zeszklij na maśle (lub oleju) z pokaźną szczyptą majeranku, kminku, soli i pieprzu. Wraz z tłuszczem i przyprawami przełóż ją do grochu i kapusty. Wymieszaj. Jeśli trzeba, ponownie dopraw.
Mamy nadzieję, że kapusta z grochem przygotowana według naszego przepisu będzie smakowała Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!