Szarlotka sypana przepis. Najprostsza i najlepsza!
Jeśli zdarzyło Ci się wpisać do wyszukiwarki hasło “szarlotka sypana przepis”, ale wciąż nie udało Ci się znaleźć odpowiedniej receptury, ten wpis jest dla Ciebie! ?
Szarlotka sypana to jedna z najlepszych i najprostszych wersji ulubionego ciasta większości Polaków. Z naszym sprawdzonym od wielu lat przepisem na pewno uda Ci się znakomicie!
Szarlotka sypana przepis
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ kg jabłek
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 150 g schłodzonego masła + trochę do natłuszczenia blaszki
Zamów pyszne jabłka od lokalnych rolników
Przygotowanie
Mąkę, cukier lub ksylitol i kaszę mannę i proszek do pieczenia wymieszaj i podziel na trzy równe części. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Podziel na dwie równe części. Blaszkę (najlepiej tortownicę) natłuść masłem. Na dno wsyp ⅓ mieszanki suchych składników. Na to wyłóż ½ jabłek i posyp równomiernie po całości 1 łyżką cynamonu. Ponownie wsyp ⅓ suchej mieszanki, na nią wyłóż resztę jabłek i kolejną łyżkę cynamonu. Całość pokryj pozostałą ⅓ suchej mieszanki. Na gotowe warstwy zetrzyj na grubych oczkach tarki masło, by pokryło całą powierzchnię ciasta. Tortownicę umieść w większej blaszce, na wypadek, gdyby sok z jabłek i topiące się masło zaczęły wyciekać. Piecz przez ok. 1 godzinę w 180°C.
Mamy nadzieję, że szarlotka sypana, przyrządzona według naszego przepisu, przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!