Sezon na bób rozpoczęty! Genialny hummus z bobu – przepis
Hummus z bobu to propozycja dla każdego, kto bobem zajada się każdego lata i dla tych, którzy dopiero chcą poznać to warzywo i oswoić się z jego smakiem. Jest genialnie aksamitny. Doskonale nadaje się na kanapki, do nabierania słupkami z warzyw, do posmarowania tortilli czy jako dodatek do sałatek.
>> Sprawdź więcej propozycji na przyrządzenie bobu <<
Przełom czerwca i lipca to moment, w którym w sprzedaży pojawia się wspaniały, młody bób. Sezon na niego trwa niestety dość krótko, bo tylko do końca sierpnia. Warto więc jak najszybciej włączyć bób do swego jadłospisu, by zdążyć się nacieszyć jego smakiem.
Kup wyśmienity i zdrowy bób od lokalnych rolników
Bób jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego – pełna jego garść zapewnia prawie 100% dziennej dawki folianów. Posiada sporą ilość białka, dlatego spokojnie może stanowić zamiennik dla mięsa, ryb czy jaj. Stanowi również bogactwo błonnika, dzięki czemu doskonale szczotkuje jelita, oczyszczając je – również z toksycznych substancji.
>> Dowiedz się więcej na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych bobu <<
Hummus z bobu – przepis
Składniki:
- ½ kg świeżego bobu
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz
Kup przepyszny i zdrowy bób od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Bób ugotuj do miękkości i obierz. W malakserze lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego) umieść: obrany bób, ciecierzycę, tahinę, sok z cytryny, olej lub oliwę, czosnek, kumin, sól i pieprz. Blenduj ok. 3 min. Po tym czasie powoli wlewaj zimną wodę i blenduj ok. 1 min.
Mamy nadzieję, że hummus z bobu, przyrządzony według naszego przepisu, będzie smakował Tobie i Twojej rodzinie oraz przekona Was do częstszego sięgania po bób, na który sezon akurat trwa. Życzymy smacznego!
>> Chcesz spróbować również inne smaki hummusu? Sprawdź te przepisy <<