!-->

Kalarepa na ciepło i surowo – przepisy na dania z kalarepą

Przepisy kulinarne kalarepa na ciepło

Wiosna to zdecydowanie czas chrupiącej, lekko ostrawej kalarepy, którą uwielbiamy zjadać zarówno na surowo, jak i na ciepło. Choć mało kto o tym wie i tę wiedzę wykorzystuje w praktyce, jadalna jest nie tylko zgrubiała łodyga kalarepy, ale również jej liście, które kryją w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Dziś postaramy się Cię przekonać, że nie tylko w wersji surowej, ale również kalarepa na ciepło jest wyśmienita.

nowalijki

Nadziewana mięsem mielonym kalarepa na ciepło – przepis

Składniki:

Kup kalarepę od lokalnych rolników

Przygotowanie:

Kalarepy obierz ze skóry i wydrąż środki za pomocą łyżki – miąższ zachowaj. Włóż je na ok. 10 min do gotującej się, osolonej wody, po czym osusz i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Miąższ kalarep drobno pokrój i umieść w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę, mięso mielone, przecier pomidorowy, twaróg i przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę i nadziewaj nią wydrążone kalarepy. Zapiekaj ok. 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200oC.

kalarepa na ciepło

Risotto z liśćmi kalarepy – przepis

Składniki:

Kup kalarepę od lokalnych rolników

Przygotowanie:

Na łyżce masła lekko podsmaż umyte i pokrojone w drobną kostkę: cebulę, cukinię, paprykę oraz liście kalarepy (razem z łodyżkami). Dodaj ryż i smaż wszystko na dużym ogniu przez ok. 2 min. Jeśli używasz wina, wlej je i poczekaj, aż się zagotuje i odparuje (jeśli nie używasz, pomiń ten krok). Dodaj przyprawy: tymianek, oregano, pieprz i sól. Wlej gorący bulion i gotuj bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie cały bulion. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

kalarepa na ciepło

Sałatka z kalarepą i dressingiem musztardowo-miodowym przepis

Składniki:

Kup kalarepę od lokalnych rolników

Przygotowanie:

Na dnie miski umieść olej, musztardę, miód, sól i pieprz, i wymieszaj trzepaczką na jednolity sos. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, pokrojoną w drobną kostkę kalarepę oraz jej liście, pokrojonego w drobną kostkę ogórka ze skórą oraz posiekaną cebulę. Wymieszaj.

 

Nadziewana kaszą jaglaną kalarepa na ciepło – przepis

Składniki:

Kup kalarepę od lokalnych rolników

Przygotowanie:

Kalarepy obierz ze skóry i wydrąż środki za pomocą łyżki – miąższ zachowaj. Włóż je na ok. 10 min do gotującej się, osolonej wody, po czym osusz i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Miąższ kalarep drobno pokrój i umieść w misce. Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości i dodaj do miąższu. Dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulę i cukinię, przecier pomidorowy, płatki drożdżowe i przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę i nadziewaj nią wydrążone kalarepy. Zapiekaj ok. 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200oC.

kalarepa na ciepło

Kalarepa na ciepło z marchewką – przepis

Składniki:

Kup kalarepę od lokalnych rolników

Przygotowanie:

Kalarepę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Włóż do rondla. Dodaj wodę, sól i pieprz i gotuj do miękkości. W szklance wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody, do momentu, aż nie będzie grud. Wlewaj powoli do rondla, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

 

Zarówno kalarepa na ciepło, jak i kalarepa na surowo jest świetnym wyborem dla każdego, kto dba o zdrowie swoje i najbliższych. Mamy nadzieję, że przygotowana według naszych przepisów kalarepa będzie smakowała Tobie i Twojej rodzinie. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat wartości odżywczych, jakie kryje w sobie kalarepa, koniecznie zajrzyj do wpisu naszej ekspertki – dietetyczki Ewy Ceborskiej-Scheiterbauer ⤵️

>> Kalarepa – właściwości odżywcze liści i łodygi <<

 

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *