Kalarepa na ciepło i surowo – przepisy na dania z kalarepą
Wiosna to zdecydowanie czas chrupiącej, lekko ostrawej kalarepy, którą uwielbiamy zjadać zarówno na surowo, jak i na ciepło. Choć mało kto o tym wie i tę wiedzę wykorzystuje w praktyce, jadalna jest nie tylko zgrubiała łodyga kalarepy, ale również jej liście, które kryją w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Dziś postaramy się Cię przekonać, że nie tylko w wersji surowej, ale również kalarepa na ciepło jest wyśmienita.
Nadziewana mięsem mielonym kalarepa na ciepło – przepis
Składniki:
- 4 kalarepy
- 250 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 łyżki pokruszonego twarogu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Kup kalarepę od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Kalarepy obierz ze skóry i wydrąż środki za pomocą łyżki – miąższ zachowaj. Włóż je na ok. 10 min do gotującej się, osolonej wody, po czym osusz i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Miąższ kalarep drobno pokrój i umieść w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę, mięso mielone, przecier pomidorowy, twaróg i przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę i nadziewaj nią wydrążone kalarepy. Zapiekaj ok. 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Risotto z liśćmi kalarepy – przepis
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ¼ szklanki białego wina (opcjonalnie można pominąć)
- liście z 1 kalarepy
- ½ cukinii
- ½ cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Kup kalarepę od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Na łyżce masła lekko podsmaż umyte i pokrojone w drobną kostkę: cebulę, cukinię, paprykę oraz liście kalarepy (razem z łodyżkami). Dodaj ryż i smaż wszystko na dużym ogniu przez ok. 2 min. Jeśli używasz wina, wlej je i poczekaj, aż się zagotuje i odparuje (jeśli nie używasz, pomiń ten krok). Dodaj przyprawy: tymianek, oregano, pieprz i sól. Wlej gorący bulion i gotuj bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie cały bulion. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z kalarepą i dressingiem musztardowo-miodowym przepis
Składniki:
- 1 kalarepa
- ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
- ½ ogórka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Kup kalarepę od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Na dnie miski umieść olej, musztardę, miód, sól i pieprz, i wymieszaj trzepaczką na jednolity sos. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, pokrojoną w drobną kostkę kalarepę oraz jej liście, pokrojonego w drobną kostkę ogórka ze skórą oraz posiekaną cebulę. Wymieszaj.
Nadziewana kaszą jaglaną kalarepa na ciepło – przepis
Składniki:
- 4 kalarepy
- 250 g kaszy jaglanej
- ½ cukinii
- 1 cebula
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Kup kalarepę od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Kalarepy obierz ze skóry i wydrąż środki za pomocą łyżki – miąższ zachowaj. Włóż je na ok. 10 min do gotującej się, osolonej wody, po czym osusz i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Miąższ kalarep drobno pokrój i umieść w misce. Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości i dodaj do miąższu. Dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulę i cukinię, przecier pomidorowy, płatki drożdżowe i przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę i nadziewaj nią wydrążone kalarepy. Zapiekaj ok. 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Kalarepa na ciepło z marchewką – przepis
Składniki:
Kup kalarepę od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Kalarepę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Włóż do rondla. Dodaj wodę, sól i pieprz i gotuj do miękkości. W szklance wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody, do momentu, aż nie będzie grud. Wlewaj powoli do rondla, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Zarówno kalarepa na ciepło, jak i kalarepa na surowo jest świetnym wyborem dla każdego, kto dba o zdrowie swoje i najbliższych. Mamy nadzieję, że przygotowana według naszych przepisów kalarepa będzie smakowała Tobie i Twojej rodzinie. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat wartości odżywczych, jakie kryje w sobie kalarepa, koniecznie zajrzyj do wpisu naszej ekspertki – dietetyczki Ewy Ceborskiej-Scheiterbauer ⤵️
>> Kalarepa – właściwości odżywcze liści i łodygi <<