Wielkanocne mięsa pieczone – przepisy na mięsa z piekarnika
Na wielkanocne mięsa pieczone wielu z nas czeka przez cały rok. Na świątecznym stole królują soczyste, dobrze doprawione mięsa, które wyśmienicie smakują z chrzanem, ćwikłą lub domową konfiturą z czerwonej cebuli. Sprawdź nasze wypróbowane przepisy na wielkanocne mięsa pieczone: kurczaka, szynkę, białą kiełbasę i roladę z boczku.
Kurczak pieczony na soli – przepis
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 kg soli gruboziarnistej
- 4 czubate łyżki słodkiej papryki
- 4 czubate łyżki ostrej papryki
- pieprz
Przygotowanie:
Umytego, osuszonego kurczaka natrzyj papryką słodką i ostrą oraz pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp 1 kg soli. Piecz kurczaka do miękkości, ok. 1,5 h w temperaturze 180oC.
Pieczona szynka wieprzowa – przepis
Składniki:
- 2 – 2 ½ kg szynki wieprzowej
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki majeranku
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
Kup wieprzowinę z dobrego źródła
Przygotowanie:
W misce połącz: olej, musztardę, miód, majeranek, sól, pieprz i 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. W szynce zrób małe nacięcia i w każde wciśnij obrany ząbek czosnku. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą. Zamknięte pokrywką lub folią spożywczą naczynie z szynką wstaw na całą noc do lodówki. Wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej. Piecz w 180oC przez 1,5-2 h, co jakiś czas polewając roladę sosem. Mniej więcej w połowie pieczenia obróć roladę na drugą stronę. Zanim zaczniesz kroić gotową roladę, odczekaj min. 15 min.
Biała kiełbasa pieczona – przepis
Składniki:
- 8 białych kiełbas surowych
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki musztardy (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- majeranek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w pióra. Jabłka obierz i pokrój w półtalarki. Musztardę, chrzan, miód, olej, sól i pieprz wymieszaj w misce na sos. Wrzuć do sosu pokrojoną cebulę i jabłka. Wymieszaj. Pół marynaty wylej na dno naczynia żaroodpornego. Kiełbasę ponacinaj i natrzyj majerankiem. Ułóż na marynacie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylej pozostałą marynatę. Główkę czosnku w łupinie przekrój wzdłuż, na pół. Włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz kiełbasę w 30 min w 200oC. Ostrożnie wyciągnij naczynie z piekarnika. Kiełbasę wyłóż na półmisek, a marynatę z cebulą i jabłkami pozostaw w naczyniu. Wyciśnij do niej upieczony czosnek. Wymieszaj, by wszystko się połączyło i polej powstałym sosem kiełbasę.
Pieczona rolada z boczku – przepis
Składniki:
- 1 ½ – 2 kg surowego boczku ze skórą
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka kwasu chlebowego
- 4 łyżki majeranku
- 2 łyżki papryki ostrej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- sól, pieprz
Kup wieprzowinę z dobrego źródła
Przygotowanie:
Boczek zwiń w roladę i zwiąż sznurkiem w kilku miejscach, by się nie rozwinął podczas pieczenia. W misce połącz: miód, olej, kwas chlebowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie papryki, majeranek, sól i pieprz. Roladę z boczku włóż do naczynia żaroodpornego i zalej powstałą marynatą. Naczynie zakryj folią spożywczą lub pokrywką i włóż do lodówki na całą noc. Wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej. Piecz w 180oC przez 1,5-2 h, co jakiś czas polewając roladę sosem. Mniej więcej w połowie pieczenia obróć roladę na drugą stronę. Zanim zaczniesz kroić gotową roladę, odczekaj min. 15 min.
Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas wielkanocne mięsa pieczone przypadną do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!