Majonez domowy – przepis tradycyjny i przepis wegański
Majonez – składnik wielu wielkanocnych dań, zwłaszcza sałatek i faszerowanych jajek. Zamiast kupować gotowy majonez, warto przygotować majonez domowy. Zwłaszcza, że robi się go bardzo szybko. Przedstawiamy przepisy na majonez domowy w wersji tradycyjnej i wegańskiej.
Majonez domowy – przepis tradycyjny
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy – najlepiej ostrej (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego białego (ewentualnie octu jabłkowego)
- ok. 350 ml oleju roślinnego (w zależności od tego, jak bardzo ma zgęstnieć)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajko wbij do wysokiego naczynia. Dodaj musztardę, ocet lub sok z cytryny oraz sól i pieprz. Powoli blenduj lub miksuj całość, wlewając stopniowo olej. Przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce do 2 dni, a najlepiej od razu wykorzystaj do swoich dań.
Jeśli jednak wolisz kupić gotowy majonez domowy, w tradycyjnej wersji, wybierz ten z czystą etykietą, od drobnych wytwórców:
Majonez domowy – przepis wegański
Składniki:
- ½ szklanki aquafaby, czyli wody po ugotowanej ciecierzycy lub mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy – najlepiej ostrej (przygotuj domową musztardę -> PRZEPIS)
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego białego (ewentualnie octu jabłkowego)
- ok. 350 ml oleju roślinnego (w zależności od tego, jak bardzo ma zgęstnieć)
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Kup ciecierzycę z dobrego źródła
Przygotowanie:
Aquafabę lub mleko roślinne wlej do wysokiego naczynia. Dodaj musztardę, ocet lub sok z cytryny oraz sól i pieprz oraz płatki drożdżowe (jeśli ich używasz). Powoli blenduj lub miksuj całość, wlewając stopniowo olej. Przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce nawet do 14 dni.
Jeśli jednak wolisz kupić gotowy majonez domowy, w wegańskiej wersji, wybierz ten z czystą etykietą, od drobnych wytwórców:
Smacznego!