Mleko krowie – fakty i mity
Często mawia się, że w przysłowiach i powiedzeniach odzwierciedlona jest mądrość ludowa: jak ma się zatem znane sformułowanie, w którym mówi się o „krainie mlekiem i miodem płynącej” do faktycznych informacji, zweryfikowanych naukowo, na temat właściwości mleka?
Pij mleko – będziesz wielki, czy raczej mleko – biała trucizna?
Obecnie ścierają się dwa przeciwstawne obozy zwolenników i przeciwników mleka krowiego, czy szerzej ogólnie zwierzęcego, które jest obecne w diecie człowieka. Pierwsza grupa to wyznawcy hasła „pij mleko, będziesz wielki”, według którego dzięki zawartemu w mleku białku szybciej rośniemy. Dbamy dodatkowo o układ kostny, nie wspominając o tym, że wraz z mlekiem dostarczamy swojemu organizmowi niezbędnych pierwiastków i minerałów. Antagonistyczną grupą są osoby, które uważają, że mleko jest nieprzyswajalne przez człowieka i stanowi w związku z tym jedną z przyczyn wielu poważnych schorzeń, takich jak choroby żołądkowo-jelitowe, autoimmunologiczne (w tym łuszczyca) czy nawet nowotworowe. Wokół mleka narosło wiele kontrowersji, którym warto się przyjrzeć.
>> Mleko kozie a krowie – porównujemy skład i właściwości <<
Mleko krowie – właściwości i analiza chemiczna
Aby racjonalnie spojrzeć na obiegowe opinie dotyczące mleka, warto zwrócić uwagę na jego chemiczne właściwości. W toku analizy fluorescencyjnej określono skład pierwiastkowy badanej próbki mleka krowiego, w której wykryto:
- Fosfor, niezbędny dla naszych kości, zębów i mięśni;
- Siarkę, wpływającą na gospodarkę hormonalną, układ odpornościowy i przemianę materii;
- Chlor, regulujący ciśnienie osmotyczne w komórkach ciała;
- Potas, odpowiadający za gospodarkę międzykomórkową, funkcjonowanie stawów i mięśni, przemianę materii;
- Wapń, który odpowiada za zdrową skórę, kości i zęby;
- Mangan, którego niedobór stwierdzono m.in. w schizofrenii czy cukrzycy;
- Żelazo, transportujące tlen we krwi, niezbędne również dla układu odpornościowego;
- Kobalt, niezbędny w działalności enzymów;
- Nikiel, niezbędny do rozwoju organizmu, odpowiedzialny za gospodarkę tłuszczową;
- Miedź, odpowiadająca za metabolizm żelaza i kolagenu;
- Cynk, odpowiadający za układ rozrodczy, wspomagający układ trawienny;
- Brom, wykrywany w mleku, nie jest niezbędny dla organizmu człowieka, z którego jest szybko wydalany;
- Rubid, wspomagający układ kostny i pracę nerek;
- Stront, istotny dla procesu wapnienia kości i zębów, jednak groźny w nadmiarze;
- Chrom, regulujący cukier we krwi, wspomaga również metabolizm części białek i tłuszczy;
- Ołów, który w nadmiarze uszkadza układ nerwowy, pokarmowy i nerki – jest obecny w mleku w różnym stężeniu w zależności od miejsca wypasu krów/podawanej paszy.
>> 10 powodów, dla których warto spożywać kozie mleko i jego przetwory <<
Jak widzimy, mleko jest pełne niezbędnych dla człowieka pierwiastków, a te, które mogą mu zagrażać, obecne są na szczęście w ilościach śladowych. Wiele osób zapyta: skoro mleko jest tak wartościowe, to skąd biorą się obecne wokół niego kontrowersje?
Mleko krowie – argumenty przeciwników
- Kazeina zawarta w mleku krowim to alergen i substancja zakwaszająca nasz organizm;
- Mleko nie jest wskazane przy osteoporozie, jest wręcz substancją, która szkodzi człowiekowi, ponieważ zawarty w nim wapń jest kierowany nie do kości, ale do naczyń, gdzie tworzy złogi miażdżycowe;
- Kazomorfiny zawarte w mleku są przyczyną uzależnienia od niego: kierowane są one wraz z obiegiem krwi do naszego mózgu i tam oddziałują na receptory opiatowe;
- Mleko od krowy zawiera kilka razy więcej niż ludzkie białka, wapnia, fosforu i sodu – wiąże się to z faktem, że w naturze jego zadaniem jest wykarmienie dużego zwierzęcia o potężnych kościach;
- Kazomorfiny, powstające w wyniku niekompletnego trawienia kazeiny, są jednym z czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka, alergie, cukrzycę czy autyzm;
- W mleku znajdują się różne hormony (w tym insulinopodobne, rakotwórcze czynniki wzrostu IGF-1 i IGF-2);
- Krowy z farm przemysłowych są faszerowane antybiotykami: przenikają one do mleka, niszcząc ludzki układ immunologiczny;
- Reakcja alergiczna na mleko może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego; zdecydowanie częściej spotyka się po prostu nietolerancję na mleko, związaną z brakiem laktazy, rozkładającej laktozę. Według wielu badań około 20% wszystkich alergii to alergie na mleko krowie;
- Wyniki badań nad autyzmem wskazują, że gluten i kazeina to białka, które stymulują genetyczne skłonności do choroby;
- Kazeina jest neurotoksyną, która jest współodpowiedzialna za depresję, choroby psychiczne, problemy z nastrojem i emocjami.
>> Napoje roślinne alternatywą dla mleka – jak je przygotować? <<
Mleko krowie – argumenty zwolenników
- W mleku znajdują się duże pokłady niezbędnych dla człowieka witamin i minerałów;
- Białko z mleka jest dla człowieka łatwo przyswajalne, przez co staje się naturalnym pokarmem dla osób, które wykonują duże wysiłki fizyczne bądź trenują sporty sylwetkowe (to właśnie z białek z mleka wyrabia się tak popularne odżywki białkowe w proszku);
- Obecne w mleku witaminy A, D, E, K są łatwiej przyswajalne ze względu na obecność tłuszczu;
- Mleko to jeden z najtańszych pokarmów, który zawiera tak pokaźne ilości wapnia;
- Mleko zawiera sprzężony kwas linolowy, czyli popularne CLA – substancję przeciwnowotworową.
Chcę zamówić mleko od Rolników
Mleko krowie – pić czy nie pić?
Gdy wpiszemy w wyszukiwarkę frazę Mleko krowie właściwości, zostaniemy zasypani lawiną często sprzecznych informacji. Najlepszym rozwiązaniem jest prosta obserwacja, jak nasz organizm reaguje na substancje zawarte w mleku. Jeśli zauważymy coś niepokojącego, dopiero wtedy próbujmy wykonać testy alergiczne.
Chcę spróbować wiejskiego mleka