Racuszki jabłkowe z kaszy jaglanej z kremem daktylowym
Racuszki jabłkowe z kremem daktylowym to doskonały pomysł na śniadanie lub na podwieczorek. Choć racuchy należą do tradycyjnych potraw w kuchni polskiej, to autorka bloga Zielenina pokaże Wam, w jaki sposób uczynić je daniem wegańskim i bezglutenowym.
Okazuje się to prostsze niż może się wydawać. Racuszki jabłkowe można zrobić na bazie zdrowej kaszy jaglanej lub gryczanej. W dodatku to doskonały pomysł na przemycenie jej do menu w smacznej formie 😉
Jak zrobić takie pyszne i zdrowe placuszki?
Racuszki – składniki na 4 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub gryczanej
- 1 szklanka mąki jaglanej lub gryczanej
- 1 jabłko
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1 łyżkę ksylitolu/brązowego cukru
- olej do smażenia
Przeczytaj: Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze
Krem daktylowy – składniki:
Zobacz: Jabłka – źródło zdrowia i witamin. Właściwości odżywcze i zdrowotne
Jak zrobić racuszki:
Kaszę płuczemy, gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości, jeżeli trzeba odcedzamy. Gdy przestygnie, miksujemy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, pokrojonym jabłkiem i ksylitolem, najwygodniej w blenderze kielichowym. Ciasto ma być gładkie i gęste. Smażymy porcjami na patelni posmarowanej olejem, średnio rozgrzanej. Podajemy przełożone kremem.
Do zalania daktyli używamy 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy je na kwadrans. Następnie odlewamy wodę, miksujemy z pokrojonymi jabłkami na krem.
Może zainteresuje Cię również: Czas na jabłka i gruszki – odmiany i przepisy