Zupa grzybowa wigilijna przepis na krem grzybowy | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Na wielu wigilijnych stołach – poza czerwonym barszczem z uszkami – gości również aromatyczna zupa grzybowa. W tym roku skorzystaj z naszej propozycji i przygotuj fantastyczny krem grzybowy, którym zachwycisz domowników i gości.
Zupa grzybowa wigilijna przepis na krem grzybowy
Składniki:
- 350 g mrożonych grzybów (np. podgrzybków, ewentualnie pieczarek – najlepiej brunatnych lub boczniaków)
- 1 ½ szklanki grzybów suszonych
- 1 ½ litra bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Suszone grzyby wrzuć do rondla z zimną wodą i czubatą łyżką soli. Gotuj ok. 30-40 min, aż zmiękną. Odcedź. Rozmrożone grzyby opłukaj. W większym garnku, na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę ze szczyptą soli, majerankiem i oregano. Dodaj pokrojone grzyby (i rozmrożone, i suszone). Smaż ok. 5-7 min. Dolej bulion i gotuj ok. 25 min na wolnym ogniu. Wyłącz. Dopraw pieprzem, dolej śmietanę, cały czas mieszając zupę. Zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami, łazankami lub bagietką, oprószone solą z proszkiem grzybowym.
Mamy nadzieję, że nasza wigilijna zupa grzybowa w kremowym wydaniu przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!