Zupa cebulowa przepis – rozgrzewająca i aromatyczna
Wywodząca się z Francji zupa cebulowa to świetna propozycja na obiad w mroźny dzień. Doskonale rozgrzewa, jest niesamowicie aromatyczna, a dodatek grzanki z ciągnącym się serem sprawia, że humor od razu się poprawia!
Zupa cebulowa przepis
Składniki:
- 1 litr bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 8 dużych cebul
- 6-8 ząbków czosnku
- 30 g masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- twardy ser
- bagietka
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie (najlepiej sprawdzi się garnek, który można też używać w piekarniku) rozgrzej masło i oliwę lub olej. Dodaj obrane, posiekane w cienkie piórka cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i sporą szczyptę soli. Smaż ok. 30 min, aż cebula się skarmelizuje i zacznie lekko przywierać do dna. Dolej bulion, dodaj liście laurowe i gotuj przez kolejne 30 min w odkrytym garnku. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Bagietkę pokrój na małe kromki. Jeśli garnka, w którym gotowałeś zupę nie można używać w piekarniku, przelej ją do naczynia żaroodpornego lub do kokilek. Na zupie ułóż pokrojoną bagietkę. Delikatnie posyp tymiankiem i odrobiną soli. Na całość zetrzyj ser. Piecz ok. 5 min w 200°C, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni. Jedz, póki gorąca.
Mamy nadzieję, że zupa cebulowa według naszego przepisu będzie smakowała Tobie i Twoim najbliższym.