Zupa afrykańska przepis – wyśmienita zupa z masłem orzechowym
Egzotyczna, zaskakująca w smaku, fantastycznie rozgrzewająca i naprawdę uzależniająco pyszna. Tak opisalibyśmy zupę afrykańską, która od kilku lat króluje w naszym domu. Choć dodatek masła orzechowego może początkowo dziwić, gwarantujemy, że to niezbędny dodatek.
Zupa afrykańska przepis
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 papryki czerwone
- 2 pokaźne łyżki masła orzechowego
- 1 puszka pomidorów lub 3-4 pomidory świeże (w sezonie)
- 1 średniej wielkości batat
- 10 g masła (można pominąć)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sok z ½ limonki
- świeża kolendra do podania
- ugotowana quinoa (komosa ryżowa) lub ryż do podania
- 2 łyżeczki garam masala lub samego cynamonu mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Do nagrzanego włóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojone na pół papryki czerwone (uprzednio usuń gniazda nasienne) i przekrojonego wzdłuż batata (polej go odrobiną oleju i lekko posól). Piecz ok. 20-30 min, aż skórka na papryce zrobi się czarna, a batat zmięknie (możliwe, że batata trzeba będzie piec nawet do 45 min). W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i oliwę lub olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę chilli (bez gniazd nasienny), rozgnieciony w prasce czosnek oraz wszystkie mielone przyprawy. Podsmaż. Zalej bulionem i gotuj ok. 30 min, bez przykrycia. Dodaj obraną ze skóry, pokrojoną w mniejszą kostkę pieczoną paprykę oraz wydrążony, pokrojony miąższ batatów. Dodaj również pomidory. Gotuj przez 10-15 min. Dodaj masło orzechowe oraz sok z limonki i zblenduj zupę – nie musi być idealnie gładka. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z quinoą lub ryżem, obficie posypaną kolendrą.
Mamy nadzieję, że ta zaskakująca zupa afrykańska według naszego przepisu będzie smakowała Tobie i Twoim najbliższym.