Znakomite chili con carne – przepis
Chili con carne jest bardzo popularną potrawą kuchni meksykańskiej, w której skład – w tradycyjnej wersji – wchodzi kilka kluczowych składników: mielona wołowina, pomidory, cebula, czosnek, papryczka chili oraz kmin rzymski. Podaje się je najczęściej z ryżem lub pokrojonymi plackami tortilli. Poznaj nasz sprawdzony przepis na znakomite, ostro-słodkie chili con carne i przyrządź je w swoim domu.
Chili con carne – przepis
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny (może być również mięso mielone wieprzowe lub drobiowe)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 300 g czerwonej fasolki (może być uprzednio ugotowana i odsączona lub konserwowa bez zalewy)
- 300 g kukurydzy (może być świeża, surowa lub konserwowa bez zalewy)
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 100 ml bulionu wołowego (ewentualnie może być drobiowy lub warzywny)
- 100 ml mocnej kawy
- 1 łyżka oliwy
- sok z ½ limonki
- oregano
- kmin rzymski (kumin)
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Kup polskie mięso mielone najwyższej jakości z małych gospodarstw
Przygotowanie:
W dużym rondlu, na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (oregano, kmin rzymski, paprykę ostrą, paprykę słodką). Dodaj mięso mielone, posól i smaż, aż zrobi się szare. Wówczas wlej gorący bulion i poczekaj, aż odparuje. Następnie to samo zrób z kawą. Wlej passatę i gotuj bez pokrywki ok. 20 min. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, drobno posiekaną papryczkę chili, czekoladę oraz kukurydzę i fasolę. Gotuj bez pokrywki ok. 10 min. Dodaj sok z limonki, dopraw pieprzem i pozostałymi przyprawami, jeśli to konieczne. Podawaj w formie zupy lub sosu do ryżu, obficie posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Mamy nadzieję, że nasze chili con carne przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!