Żeberka w miodzie przepis – pyszny obiad z piekarnika
Żeberka w miodzie to prawdziwa uczta dla każdego fana mięsa. Dzięki pieczeniu pod przykryciem, mięso jest soczyste i idealnie odchodzi od kości, a miodowa glazura doskonale uzupełnia jego smak i tworzy smaczną skórkę.
Żeberka w miodzie przepis
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu wieprzowego bez dodatków
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. W misce wymieszaj składniki marynaty: miód, olej (lub roztopiony smalec), przyprawy i pokrojone w półtalarki cebulę. Do powstałej marynaty dodaj żeberka i dokładnie pokryj je mieszaniną. Szczelnie zamknij naczynie i włóż do lodówki na min. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Żeberka z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i nakryj. Piecz ok. 1 godziny. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “żeberka w miodzie przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
Autor
Lokalny Rolnik