Wyśmienita tarta na czekoladowym spodzie z masą serową i czereśniami – przepis
Tarta na czekoladowym spodzie z sezonowymi owocami to deser, któremu nie da się oprzeć!
Letnie owoce są wspaniałym dodatkiem do wakacyjnych ciast i deserów. Smak jędrnych czereśni doskonale łączy się ze smakiem czekolady i twarogu. To wystarczający powód, by przygotować prostą, ale fantastyczną tartę z masą serową i czereśniami, na kruchym, czekoladowym spodzie. Poznaj nasz sprawdzony przepis!
Tarta tarta na czekoladowym spodzie z masą serową i czereśniami – przepis
Składniki:
Kruche ciasto
- 1 ½ szklanki mąki
- ⅓ kostki masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 jajko i 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa serowo-wiśniowa
- 400 g twarogu śmietankowego
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 300 g czereśni lub wiśni (wydrylowanych)
Dodatki
Kup produkty na tartę u rolników i drobnych wytwórców
Przygotowanie:
Wyrób kruche ciasto i rozłóż je na wysmarowanej masłem formie. Twaróg ubij z cukrem i olejem, dodaj czereśnie (zamiast czereśni, możesz też użyć wydrylowanych wiśni), wymieszaj i wylej na czekoladowy spód. Piecz w 180°C przez ok. 1½h. Po upieczeniu udekoruj połówkami wydrylowanych czereśni (lub wiśni) i startą czekoladą.
Mamy nadzieję, że nasza tarta z masą serową i czereśniami na czekoladowym spodzie przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Zawsze możecie poeksperymentować i zastąpić czereśnie lub wiśnie innymi, sezonowymi owocami. Życzymy smacznego!