Wielkanocne zupy: żurek, barszcz biały, chrzanowa – sprawdzone przepisy
W każdym domu, na świątecznym stole, powinno znaleźć się miejsce na wielkanocne zupy. To od nich zwykle rozpoczynamy rodzinne, uroczyste śniadanie wielkanocne. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na wielkanocne zupy – żurek, biały barszcz oraz krem chrzanowy.
Żurek wielkanocny – przepis
>> Przygotuj domowy zakwas na żur – sprawdź przepis <<
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno–mięsnego
- 8 jajek
- 6 białych kiełbas
- 1 duża cebula
- zakwas na żurek
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych grzybów
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Przygotuj duży garnek z grubym dnem. Na maśle podsmaż w nim do zarumienienia pokrojoną w plastry białą kiełbasę wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dolej do garnka bulion. Dodaj pokruszone (lub starte na miał w malakserze) suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżkę chrzanu. Zagotuj. Zmniejsz moc kuchenki i wlej zakwas. Gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Dodaj pozostałą łyżkę chrzanu, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Na patelni podsmaż bez tłuszczu do zarumienienia pokrojony w drobną kostkę boczek. Ugotuj jajka na twardo. Na dnie talerzy ułóż ćwiartki jajek, nalej żur, a na wierzch włóż podsmażony boczek.
Barszcz biały wielkanocny – przepis
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 8 jajek
- 4 białe kiełbasy
- 2 kiełbasy wędzone
- 150 g surowego boczku
- 1 duża cebula
- 4 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki chrzanu
- 4 łyżki mąki
- ½ szklanki śmietany
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w półtalarki oba rodzaje kiełbasy. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej bulionem, dodaj chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie na patelni zrób zasmażkę z mąki i pozostałych 2 łyżek masła, a także ugotuj na twardo jajka. Jajka pokrój na spore kawałki i dodaj do barszczu. Gdy zasmażka przestygnie, dodaj ją do śmietany i wymieszaj. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dolewaj zasmażkę powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Rozlej do talerzy lub wlej do wazy.
Zupa krem chrzanowy wielkanocny – przepis
Składniki:
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 biała część pora
- 4 ziemniaki
- ½ średniego selera
- ½ jabłka
- 5 łyżek tartego chrzanu
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz
- 3 łyżki zielonych listków rzeżuchy lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Na dnie garnka rozpuść masło i usmaż na nim pokrojone w drobną kostkę: cebulę, por, seler, ziemniaki, jabłko. Dolej bulion i dodaj chrzan. Gotuj do momentu aż warzywa i jabłko będą miękkie, a następnie wyłącz kuchenkę. Dolej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Zblenduj zupę na gładki krem. Rozlewaj do talerzy, dekorując listkami rzeżuchy lub natką pietruszki.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom na wielkanocne zupy tegoroczne święta w Twoim domu będą wyjątkowe.
Smacznego!