!-->

Wielkanoc na słodko – wielkanocne przepisy na ciasta i desery

Przepisy kulinarne wielkanocne przepisy

Wielkanocne przepisy to nie tylko receptury na dania wytrawne. Nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych są słodkości – ciasta i desery. Przygotowanie Wielkanocy na słodko wcale nie musi być skomplikowane, jeśli mamy sprawdzone wielkanocne przepisy. Poniżej znajdziesz nasze rodzinne przepisy na: mazurka, babkę, sernik, szarlotkę, makowiec oraz paschę. WIELKANOC_BANNER

Babka wielkanocna – przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Kup wiejskie jajka

Przygotowanie:

Roztop i ostudź masło. Ubijaj jajka z cukrem, aż będą białe. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Powoli wlewaj roztopione masło, cały czas mieszając. Dodaj skórkę cytrynową, wymieszaj. Formę do babki lub keksówkę nasmaruj cienko masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę. Piecz w 160-170oC przez 30-40 min.

freestocks-org-611444-unsplash

Sernik puchowy – przepis

Składniki:

Kruche ciasto:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 7 żółtek jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka jaj
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ⅓ szklanki cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 12 białek jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao

Kup mąkę od gospodarza

Przygotowanie:

Wyrób kruche ciasto z podanych składników (zachowaj białko z 1 jaja, z którego masz dodać tylko żółtko) i rozłóż je na wysmarowanej cienko masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. By stworzyć masę serową, powoli ubijaj rozdrobniony twaróg z żółtkami (zachowaj białka), cukrem i olejem. By stworzyć masę budyniową, żółtka (zachowaj białka), mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wanilii, mleko i skórkę z pomarańczy umieść w rondlu z grubym dnem i gotuj powoli, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Połącz masę serową z masą budyniową i wylej na kruche ciasto. Piecz w 180oC przez ok. 1h. 12 białek jaj ubij na sztywno z 6 łyżkami cukru i 2 łyżkami kakao. Rozłóż powstałą pianę na gorącym cieście. Posyp wiórkami kokosowymi. Piecz jeszcze 15-20 min.

cake-1258736_1280

Mazurek wielkanocny – przepis

Składniki:

Masa czekoladowo-kajmakowa:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • 2 łyżeczki wody

Kup wiejskie masło

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Formę wyłóż schłodzonym ciastem i nakłuj je widelcem. Piecz ok. 15-20 min w 180oC, aż ciasto będzie rumiane. Do rondla o grubym dnie przełóż składniki na masę (oprócz spirytusu). Gotuj ok. 10 min, stale mieszając. Dodaj spirytus i wymieszaj. Gdy ciasto ostygnie, wylej masę czekoladowo-kajmakową. Udekoruj wedle uznania (np. czekoladą i płatkami migdałów, tworząc bazie). Schłódź w lodówce przez całą noc lub przynajmniej 12 h.

mazurka-1287831_960_720

Szarlotka sypana – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki (pszennej lub orkiszowej)
  • 1 szklanka cukru (białego lub trzcinowego)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 ½ czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 150 g zimnego masła

Kup polskie jabłka

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj cienko masłem. Odmierz szklankę powstałej mieszaniny suchych składników i wysyp ją na spód tortownicy. Rozprowadź równomiernie. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na suchą warstwę wyłóż ½ startych jabłek, równomiernie rozprowadź i posyp 1 łyżką cynamonu. Ponownie odmierz szklankę suchej mieszaniny i równomiernie rozsyp po jabłkach. Rozłóż resztę jabłek i posyp 1 łyżką cynamonu. Ostatnią warstwę suchej mieszaniny rozprowadź równomiernie na jabłkach. Dobrze schłodzone masło zetrzyj na tarce, pokrywając nim całe ciasto. Tortownicę włóż do rozgrzanego do 180oC i piecz przez ok. 1h. Możesz podawać z domowymi lodami śmietankowymi lub domową bitą śmietaną.

photo-1545396635-011a9a6a5650

Makowiec japoniec – przepis

Składniki:
Masa makowa bez mielenia:

Ciasto:

  • 10 jajek
  • 12 czubatych łyżek kaszy manny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 jabłek
  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

Kup orzechy ze sprawdzonego źródła

Przygotowanie:

Bakalie zalej wrzątkiem, pozostaw na 10-15 min, a następnie odsącz. Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem i przykryj talerzem, by napęczniał. Na dużym sitku lub durszlaku rozłóż czystą ściereczkę albo grubszą gazę. Przełóż ostudzony mak i mocno odciśnij wodę. Do maku dodaj bakalie, cukier puder, miód, skórki z cytrusów i olej. Wymieszaj. Rozdziel białka od żółtek. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach. Ubij pianę z białek i masła. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Stopniowo dodawaj żółtka, jabłka, mak, kaszę i proszek do pieczenia. Masę wylej na blachę posmarowaną cienko masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 160oC przez 1 ½ – 2 h, aż do momentu, gdy boki ciasta zaczną delikatnie odchodzić od blachy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gorącą wylej na upieczone ciasto i ozdób orzechami.

poppy-1819776_1280

Pascha wielkanocna – przepis

Składniki:

Kup wiejski twaróg

Przygotowanie:

Bakalie namocz w szklance wrzątku przez 15-30 min. Odcedź i drobno pokrój. W rondlu zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Jajka roztrzep widelcem lub trzepaczką, dolej śmietanę (kefir lub maślankę) i wymieszaj, by powstała jednolita masa. Gdy mleko zacznie wrzeć, szybko zestaw z kuchenki i stopniowo wlewaj masę śmietanowo-jajeczną, cały czas mieszając, by się nie zważyła. Ponownie gotuj mleko z dodaną masą, cały czas mieszając, aż zauważysz, że oddzielą się ser i serwatka. Ostudź zawartość rondla. Duże sito lub durszlak wyłóż gazą lub czystą ścierką. Wylej ser i serwatkę na cedzak. Odciśnij ser w ścierce lub gazie. Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawaj do niej odcedzony ser i ucieraj dalej. Dodaj bakalie i skórki z cytrusów, wymieszaj. Wyłóż gazą miskę i przełóż do niej powstałą masę. Wstaw do lodówki przynajmniej na całą noc. Przyłóż do miski talerz i odwróć ją, by pascha znalazła się na talerzu. Usuń gazę i – jeśli chcesz – udekoruj paschę.

food-3362860_960_720

Tobie i Twoim bliskim życzymy słodkich, rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *