Tort bezowy z letnimi owocami – przepis na wyśmienity deser
Torty bezowy z letnimi owocami to deser idealny zarówno na świętowanie ważnych uroczystości, jak i na niezobowiązujące spotkania w gronie najbliższych. Jest prosty w wykonaniu i bardzo efektowny.
Zdradzamy nasz sprawdzony przepis na kruchą z zewnątrz i ciągnącą się wewnątrz bezę z bitą śmietaną, pysznymi owocami oraz orzeźwiającą miętą.
Tort bezowy z letnimi owocami – przepis
Składniki:
- 5 białek jajek
- 400 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 ml śmietany 30% lub 36%
- 4 płaskie łyżki ksylitolu lub cukru
- dowolne letnie owoce
- listki mięty
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo dodając cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez moment. Na blachę wyłóż arkusz papieru do pieczenia i odrysuj na nim ołówkiem talerz obiadowy. Nałóż ubitą pianę w taki sposób, by wypełniła cały naszkicowany okrąg. Piecz przez 30 min w 120°C, na programie z termoobiegiem. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i zostaw w niej bezę na 2 ½ godziny. Po tym czasie wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw bezę na ok. 1 godzinę, po czym wyciągnij ją i przełóż na ozdobny talerz. Lekko wgnieć środek. Śmietanę ubij na sztywno z ksylitolem lub cukrem. Wyłóż ją na bezę. Ozdób letnimi owocami i miętą. Włóż do lodówki – najlepiej na całą noc. Podawaj schłodzoną.
Mamy nadzieję, że tort bezowy z letnimi owocami będzie smakował Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!