!-->

TOP 10 produktów bogatych w witaminę C

Zdrowe żywienie

Witamina C to składnik odżywczy, który wspomaga układ odpornościowy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Kwas askorbinowy jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych. Ludzki organizm go nie wytwarza, dlatego konieczne jest uzupełnianie poziomu witaminy C poprzez przyjmowanie odpowiednich pokarmów.

Gdzie występuje naturalna witamina C

Dzika róża

Nalewki i przetwory to najczęstsze postaci, pod jakimi dzika róża występuje w naszych domach. Ten przepiękny krzew nie tylko podnosi walory krajobrazowe naszego otoczenia, ale wykazuje również szereg korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Jego dojrzałe owoce są bogatym źródłem witaminy C, dlatego wspomagają odporność. Wykorzystuje się je także w leczeniu dolegliwości, takich jak szkorbut, nieżyt przewodu pokarmowego, niestrawność, ból gardła czy problemy skórne.

Żurawina

Ilość witaminy C w żurawinie jest wysoka w porównaniu z zawartością tej substancji w innych pokarmach. Soczysty owoc nie tylko wspomaga odporność, ale również zapobiega dolegliwościom układu moczowego. Chroni w szczególności pęcherz moczowy oraz nerki. Działanie antybakteryjne żurawiny sprawia, że jest ona składnikiem wielu leków stosowanych w zwalczaniu zapalenia pęcherza lub kamicy nerkowej. Żurawina doskonale smakuje, zarówno kiedy jest świeża, jak i wówczas, gdy jest suszona. Można dodawać ją do potraw mięsnych oraz słonych serów. Robi się z niej również pyszne przetwory.

żurawina

Natka pietruszki

Doskonale sprawdza się jako aromatyczny dodatek do zup i jest przy tym bogatym źródłem witaminy C oraz karotenu. Dzięki temu wspomaga układ immunologiczny i wywiera zbawienny wpływ na kondycję skóry. Działa również antyseptycznie i moczopędnie, wspomagając leczenie dolegliwości układu moczowego. Można dodawać ją nie tylko do zup i sosów, ale również do odżywczych koktajli oraz zdrowych soków.

Przeczytaj: Pietruszka – właściwości zdrowotne korzenia i natki

natka_pietruszki

Papaja i mango

Te egzotyczne owoce są pyszne, słodkie i pięknie się prezentują. Można jeść je w charakterze zdrowej przekąski oraz dodawać do sałatek, koktajli i soków – w każdej formie smakują i wyglądają znakomicie, będąc przy tym bogatym źródłem witaminy C. Jedna papaja zawiera dwukrotną dzienną dawkę witaminy C, zawartość kwasu askorbinowego w mango jest podobna. Wprowadzenie egzotycznych owoców do codziennej diety to gwarancja zdrowia i świetnego samopoczucia.

mango

Ananas

Nieodzowny składnik owocowych sałatek i wspaniały dodatek do kurczaka – ananas zajmuje ważne miejsce w sztuce kulinarnej. Jego słodki i absolutnie wyjątkowy smak to nie jedyna zaleta. W tym przypadku warto docenić również znaczną zawartość witaminy C, która sprawia, że regularne spożywania ananasa to pyszna i prosta recepta na zdrowie. Składniki odżywcze zawarte w tym owocu przyspieszają gojenie się ran i złamań oraz wspomagają trawienie.

Kiwi

Kwaskowo-słodki smak kiwi kojarzy się z latem i słońcem. Powinien być utożsamiany również ze zdrowiem, ponieważ egzotyczny owoc to zasobne źródło kwasu askorbinowego. Kiwi nie tylko wspomaga odporność i zwalcza infekcje, ale również zapobiega depresji oraz poprawia samopoczucie. Ze względu na niski indeks glikemiczny może być spożywane również przez osoby chore na cukrzycę.

kiwi

Papryka i papryczka chilli

Słodkie lub bardzo ostre – mają wyjątkowo charakterystyczny smak, dlatego doskonale wpływają na właściwości potraw. Papryka i chili to bogate źródło nie tylko smaku, ale i zdrowia. Zawartość witamin jest w nich niezwykle wysoka, dlatego warto na stałe wprowadzić te produkty do swojej diety. Można spożywać je na surowo, zachowując w ten sposób pełnię składników odżywczych. Świetnie smakują również gotowane czy pieczone.

Przeczytaj: Papryka kopalnią zdrowia. Rodzaje i wartości odżywcze papryki.

papryka

Truskawki

Choć pojawiają się tylko przez dwa miesiące w roku, warto jak najlepiej wykorzystać ten czas, ponieważ truskawki stanowią bogate źródło witaminy C. Znajdują się w nich również inne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy (zalecany w szczególności kobietom w ciąży), mangan i magnez. Truskawki wykazują właściwości moczopędne, dlatego zapobiegają chorobom układu moczowego i wspomagają leczenie takich dolegliwości.

Zamów produkty bogate w witaminę C

Brokuł i kalafior

Duża zawartość kwasu askorbinowego to zdecydowanie nie jedyna zaleta brokułów i kalafiora. Dzięki obecności sulforafanu brokuł wykazuje także właściwości antynowotworowe. Aby nie pozbawiać go składników odżywczych, należy go odpowiednio przygotowywać, tzn. blanszować w temperaturze 76 stopni Celsjusza. Kalafior to warzywo, którego spożywanie nie tylko wspomaga odporność, ale również zapobiega nowotworom, m.in. prostaty.

Przeczytaj: Kalafior – jego odżywcze i zdrowotne właściwości

brokul_kalafior

Czarne porzeczki

Dżemy, soki, nalewki – czarna porzeczka znakomicie smakuje, występując pod takimi postaciami. Najwięcej substancji odżywczych, m.in. witaminy C, można znaleźć w surowym owocu, dojrzałym i zerwanym prosto z krzaka. Świeże porzeczki to jeden z najbardziej charakterystycznych zapachów słonecznego lata.

porzeczka

Znaczne ilości witaminy C znajdziemy również w jarmużu, białej kapuście, brukselce i pomarańczach. Warto dodawać te produkty do swojej diety. Dzięki nim możemy cieszyć się doskonałym zdrowiem również w trakcie tzw. sezonu chorobowego.

W ofercie LokalnyRolnik.pl znajdziecie większość  produktów wymienionych w artykule.

>> Naturalnie na odporność – czyli jak? [PRZECZYTAJ] <<

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *