Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką
Późne lato to idealny czas na pomidorowe szaleństwo. Raz, że tych kulistych pyszności jest dużo na rynku, przez co ich ceny spadają, a po drugie są świeże, soczyste i sezonowe, przez co niczym nie przypominają tych uprawianych w sztucznych warunkach cieplarnianych. Poza tym wiemy, że wielu z Was rozsmakowało się w tartach różnego rodzaju, dlatego też wraz z SzybkoTanioSmacznie przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego!
Okazuje się, że przygotowanie tarty z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką wcale nie jest skomplikowane i nie wyrwiecie sobie przy tym rękawów. Zatem zapraszamy do kuchni!
<< Przeczytaj: Pomidory – właściwości, witaminy, likopen i piąty smak >>
Do przygotowania ciasta do Tarty z Pomidorami potrzebujemy:
- 200-220 g mąki pszennej
- 7-8 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 jajko (temperatura pokojowa)
- sól, pieprz, świeże zioła (np. w postaci bazylii, tymianku, rozmarynu)
- 6 łyżek wody
Do przygotowania nadzienia do Tarty z Pomidorami potrzebujemy:
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy – użyliśmy ziarnistej
- szczyptę majeranku
- kilka pomidorów – liczba zależna od ich wielkości
- nasiona czarnuszki do posypania wierzchu
- świeży tymianek do posypania wierzchu
Farsz przygotowujemy poprzez zmieszanie jogurtu, musztardy i majeranku, który możemy również zastąpić tymiankiem.
<< Może zainteresują Cię też: Odmiany pomidorów i ich właściwości >>
Z wymienionych wyżej składników przygotowujemy ciasto, zagniatamy je równomiernie i na ok. 30 do 60 minut umieszczamy w lodówce. Po wskazanym czasie wyciągamy je i trzymamy przez ok. 15-20 minut w temperaturze pokojowej przed przygotowaniem tarty. Następnie miękkie już ciasto rozwałkowujemy na stolnicy (do grubości ok. 1 cm), aby w dalszej kolejności umieścić je w formie do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej mąką/bułką tartą). Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Zamów pomidory prosto od rolników
Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika, studzimy i nakładamy jogurtowy farsz, a na nim układamy pomidory, posypujemy obficie świeżym tymiankiem oraz czarnuszką i pieczemy całość przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
Wszystkiego pomidorowego!
*Przepis na Tartę z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką został przygotowany specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl przez blog SzybkoTanioSmacznie.
[…] Sprawdź przepis na Tartę z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką! […]