!-->

Szparagi z sosem holenderskim

Przepisy kulinarne

Z wielką niecierpliwością czekałam na szparagi i kiedy wreszcie się pojawiły, postanowiłam przyrządzić z nich coś lekkiego i smacznego. Całość okazuje się dziecinnie prosta, a daje efekt wręcz piorunujący. Szparagi z sosem holenderskim rozpływają się w ustach, a jeśli zdecydujecie się podać doń rybę, paleta doznań jeszcze bardziej się rozszerzy.

Wiem, że nie wszędzie jeszcze szparagi są dostępne, ale zachowajcie ten przepis, bo z pewnością przyda się Wam w nadchodzących tygodniach. Chociaż nadal warzywo to przez wielu traktowane jest w kategoriach elitarnych, to z pewnością warto pozwolić sobie na tego typu ekstrawagancję od czasu do czasu. Są lekkostrawne i cieszą się istotnymi dla organizmu wartościami odżywczymi i zdrowotnymi.

Sprawdź, jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają szparagi!

Do przygotowania szparagów z sosem holenderskim potrzebujemy:
  • 1 pęczek ugotowanych szparagów (lub więcej)
  • 4 żółtka
  • ok. 100 g masła (może być ciut mniej, ale na pewno nie więcej. Inaczej sos zacznie się rozwarstwiać)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

W rondlu podgrzewanym na małym ogniu rozpuszczamy masło. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny i ubijamy do otrzymania puszystej masy. Do tak przygotowanych żółtek dołączamy gorące masło (najlepiej wlewać porcjami, cienkim strumieniem) i cały czas ubijamy.

Zamów ekologiczne warzywa od Rolników

Ugotowane w standardowy sposób szparagi polewamy sosem. Pozostałą jego część  możemy umieścić w miseczce i maczać w nim warzywa. Aby dopełnić wykwintną kompozycję, warto podawać je z pieczoną lub smażoną bez tłuszczu rybą, np. w postaci łososia czy dorsza.

logo_blog2

Przepis na szparagi w sosie holenderskim pochodzi z bloga SzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.

 

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Szparagi z sosem holenderskim

  1. […] Sprawdź przepis na szparagi z sosem holenderskim! […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *