Szparagi z sosem holenderskim
Z wielką niecierpliwością czekałam na szparagi i kiedy wreszcie się pojawiły, postanowiłam przyrządzić z nich coś lekkiego i smacznego. Całość okazuje się dziecinnie prosta, a daje efekt wręcz piorunujący. Szparagi z sosem holenderskim rozpływają się w ustach, a jeśli zdecydujecie się podać doń rybę, paleta doznań jeszcze bardziej się rozszerzy.
Wiem, że nie wszędzie jeszcze szparagi są dostępne, ale zachowajcie ten przepis, bo z pewnością przyda się Wam w nadchodzących tygodniach. Chociaż nadal warzywo to przez wielu traktowane jest w kategoriach elitarnych, to z pewnością warto pozwolić sobie na tego typu ekstrawagancję od czasu do czasu. Są lekkostrawne i cieszą się istotnymi dla organizmu wartościami odżywczymi i zdrowotnymi.
Sprawdź, jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają szparagi!
Do przygotowania szparagów z sosem holenderskim potrzebujemy:
- 1 pęczek ugotowanych szparagów (lub więcej)
- 4 żółtka
- ok. 100 g masła (może być ciut mniej, ale na pewno nie więcej. Inaczej sos zacznie się rozwarstwiać)
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzewanym na małym ogniu rozpuszczamy masło. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny i ubijamy do otrzymania puszystej masy. Do tak przygotowanych żółtek dołączamy gorące masło (najlepiej wlewać porcjami, cienkim strumieniem) i cały czas ubijamy.
Zamów ekologiczne warzywa od Rolników
Ugotowane w standardowy sposób szparagi polewamy sosem. Pozostałą jego część możemy umieścić w miseczce i maczać w nim warzywa. Aby dopełnić wykwintną kompozycję, warto podawać je z pieczoną lub smażoną bez tłuszczu rybą, np. w postaci łososia czy dorsza.
Przepis na szparagi w sosie holenderskim pochodzi z bloga SzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.
[…] Sprawdź przepis na szparagi z sosem holenderskim! […]